Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Merkelová: Mohli by sme sa vydať na cestu uhlíkovej neutrality 2050

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cesta tzv. uhlíkovej neutrality by podľa Merkelovej neznamenala, že by Nemecko neprodukovalo vôbec nijaké skleníkové plyny.

Berlín 14. mája (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová na medzinárodnej klimatickej konferencii v Berlíne v utorok vyhlásila, že by sa rada pridala k ostatným európskym krajinám, ktorých cieľom je do roku 2050 dosiahnuť tzv. uhlíkovú neutralitu - tento cieľ však musí byť dosiahnuteľný.

Túto iniciatívu v uplynulom týždni navrhli francúzsky prezident Emmanuel Macron a osem ďalších krajín Európskej únie. Predsedníčka nemeckej vlády ju však pôvodne - napriek opačnému názoru domácej scény - odmietla, pripomína agentúra AP.

Merkelová v utorok povedala, že touto otázkou sa bude zaoberať jej kabinet. "Debata by nemala byť o tom, či to vieme, ale o tom, ako to vieme dosiahnuť," vyhlásila v utorok v Berlíne kancelárka Merkelová v rámci medzinárodnej konferencie o klíme.

Cesta tzv. uhlíkovej neutrality by podľa nej neznamenala, že by Nemecko neprodukovalo vôbec nijaké skleníkové plyny. Emisie by namiesto toho kompenzovalo prostredníctvom zalesňovania a zachytávania skleníkových plynov, spresňuje agentúra DPA.

Pokiaľ by sa podarilo nájsť "rozumné riešenie", ktorým by sa to podarilo zrealizovať, Nemecko by sa k iniciatíve, ktorú navrhla Európska únia, mohlo pridať, povedala spolková kancelárka.

Macron v rámci svojej iniciatívy - ktorú podporili okrem Francúzska aj Belgicko, Dánsko, Holandsko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko - vyzýva, aby sa klimatické zmeny stali jedným z hlavných bodov budúcej európskej agendy.

Podľa jeho návrhu by členské krajiny EÚ mali zvýšiť svoje príspevky v rámci klimatickej dohody z Paríža z decembra 2016, ktorá je zameraná na obmedzenie globálneho otepľovania.

Prečítajte si aj: