Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf rozviedky napokon nebude osobitným poradcom na ministerstve

Na snímke Hans-Georg Maassen. Foto: TASR/AP

Maassen sa stal terčom kritiky po tom, ako pre denník Bild uviedol, že nie je presvedčený, že v Chemnitzi došlo koncom augusta na demonštrácii zvolanej po vražde Nemca, k prenasledovaniu ľudí.

Berlín 4. novembra (TASR) - Bývalý šéf nemeckej rozviedky, Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV), Hans-Georg Maassen nakoniec nebude pôsobiť ako osobitný poradca spolkového ministra vnútra.

Dôvodom je Maassenov rozlúčkový prejav distribuovaný v rámci BfV, v ktorom ostro kritizoval časť vládnucej koalície a opäť obhajoval svoje kontroverzné výroky na margo "poľovačiek" na cudzincov počas demonštrácie v meste Chemnitz, informovala v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

Maassen, ktorý svoje tvrdenia bránil aj na pôde parlamentného výboru na kontrolu tajných služieb a príslušného výboru Spolkového snemu, sa mal stať poradcom ministra vnútra Horsta Seehofera pre európske a medzinárodné záležitosti. V tejto pozícii by dostával rovnaký plat ako vo funkcii šéfa BfV.

Maassen sa stal terčom kritiky po tom, ako pre denník Bild uviedol, že nie je presvedčený, že v Chemnitzi došlo koncom augusta na demonštrácii zvolanej po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví traja prisťahovalci, k prenasledovaniu ľudí. Spochybnil aj autentickosť videozáznamu údajne zachytávajúceho jednu zo "štvaníc". Neskôr povedal, že jeho vyjadrenia boli zle pochopené.

Spor o osobu Maassena a jeho vyjadrenia vyvolali v septembri vládnu krízu, ktorá takmer viedla k rozpadu koalície. Odvolanie Maassena z čela tajnej služby a jeho pôvodne zamýšľaný presun na post štátneho tajomníka na ministerstve vnútra s platom okolo 14.000 eur vyvolalo pobúrenie.

Nemecké ministerstvo vnútra v reakcii pre DPA uviedlo, že o rozlúčkovom prejave Maassena vie a po prešetrení jeho vyjadrení bude minister Seehofer konať.

Strana zelených požaduje v tejto súvislosti zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného výboru na kontrolu tajných služieb.