Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

NEMECKO: Debaľcevom boli dohody z Minska vážne porušené

Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Berlín však súčasne deklaroval, že je príliš skoro konštatovať, že "minská dohoda ako celok je mŕtva".

Berlín/Paríž 18. februára (TASR) - Šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, absolvujú ešte dnes večer spoločný telefonát venovaný najnovšiemu vývoju na východe Ukrajiny. Informoval o tom dnes v Paríži hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll.



Rozhovor sa uskutoční po obsadení východoukrajinského mesta Debaľceve proruskými separatistami, ktoré podľa Le Folla sťažuje implementáciu dohody uzavretej uplynulý štvrtok v bieloruskom Minsku.

Nemecko dnes odsúdilo vojenskú ofenzívu proruských síl, ktorej cieľom bolo zmocniť sa strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Postup protivládnych jednotiek označil Berlín za "jasné porušenie prímeria odsúhlaseného pred týždňom". Nemecko však súčasne deklarovalo, že je príliš skoro konštatovať, že "minská dohoda ako celok je mŕtva".

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dnes na pravidelnej tlačovej konferencii v Berlíne upozornil, že Európa je pripravená na zavedenie nových sankcií proti Rusku, pričom však dodal, že všetko závisí od ďalšieho vývoja na Ukrajine.

Hovorca Steffen Seibert na margo udalostí v Debaľceve uviedol, že "došlo k masívnemu porušeniu prímeria, ktoré nadobudlo platnosť v nedeľu." Nádeje súvisiace so zmluvou v Minsku boli podľa jeho slov vážne ohrozené, "musíme sa zasadiť za implementáciu balíka opatrení", pokračoval. A dodal, že "rezolúciu OSN vnímame ako krok týmto smerom", "v najbližších dňoch budeme pracovať s tými možnosťami", ktoré máme k dispozícii.

Ukrajinské vládne jednotky sa dnes ráno začali sťahovať z mesta Debaľceve na východe krajiny, kde v posledných dňoch napriek prímeriu dochádzalo k delostreleckej paľbe.

Podľa Semiona Semenčenka, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu a veliteľom jednej z polovojenských brigád - pluku Donbas, ide o plánovaný a vopred zorganizovaný odsun.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že skupiny ukrajinských vojakov z Debaľceva dorazili medzičasom do neďalekého Artemivska. Časť z nich je zranená. Fotograf agentúry Reuters Gleb Garanič povedal, že časť vojakov absolvovala 30 kilometrov, ktoré delí Debaľcevo a Artemivsk, pešo, iní v kolóne s technikou, ďalší autami. Vojaci podľa Garaniča vyzerali veľmi unavení, ich tváre boli špinavé od bojov.

Separatistické jednotky v uplynulých dňoch pokračovali v bojoch o Debaľceve aj napriek prímeriu, ktoré bolo dohodnuté uplynulý piatok v Minsku a začalo platiť o polnoci na nedeľu.

Povstalci tvrdili, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa nevzťahuje na Debaľceve, ktoré je strategicky dôležitým železničným a cestným uzlom spájajúcimi dve proruskými separatistami kontrolované oblasti na východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vo vyhlásení pre médiá potvrdil odsun ukrajinských síl z Debaľceva. Vojakov vyzdvihol za to, ako si plnili svoju povinnosť pri obrane Debaľceva, a povedal, že "ukázali svetu pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom".