Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemecko dodalo Ukrajine druhý systém protivzdušnej obrany Patriot

Na archívnej snímke systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ukrajina dostala prvý systém Patriot od Nemecka v apríli 2023 po tom, ako bol vyškolený ukrajinský obslužný personál.

Kyjev 14. decembra (TASR) — Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci, ktorý zahŕňa aj druhý americký systém protivzdušnej obrany Patriot vrátane rakiet. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie ukrajinského ministerstva obrany zverejneného na sociálnych sieťach.

Ďalší balík pomoci z Nemecka zahŕňa aj deväť pásových terénnych vozidiel Bandvagn 206, 7390 delostreleckých granátov kalibru 155 mm, tri mobilné, diaľkovo ovládané odmínovacie vozidlá, 14 systémov na odhalenie dronov, osem nákladných vozidiel Zetros, štyri ťahače a ďalších 47.040 nábojov pre granátomety kalibru 40 mm.

Server RBK Ukrajina pripomenul, že Ukrajina dostala prvý systém Patriot od Nemecka v apríli 2023 po tom, ako bol vyškolený ukrajinský obslužný personál. Situácia je rovnaká aj teraz a výcvik vojakov pre obsluhu druhého systému Patriot bol už ukončený.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu povedal, že druhý systém Patriot prevezený na Ukrajinu bude rozmiestnený a uvedený do prevádzky do konca tohto roka.