Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Dolnosaský minister vnútra odmieta sprísnenie azylového práva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi nemeckými politikmi sa rozprúdila diskusia o azylovom práve a utečencoch po nedávnej vlne násilných útokov.

Hannover 27. júla (TASR) - Na teroristické útoky vo Würzburgu a Ansbachu netreba reagovať sprísnením azylového práva. V rozhovore pre dnešné vydanie novín Die Welt to povedal dolnosaský sociálnodemokratický minister vnútra Boris Pistorius.

"Každý, kto pozná situáciu, vie, že právo na azyl nie je možné interpretovať podľa ľubovôle," uviedol Pistorius. "Práve v súčasnom emocionálne vypätom období nesmieme naše ústavné princípy hodiť cez palubu," dodal.

Prípad samovražedného atentátnika sýrskeho pôvodu Muhammada Dalíla, ktorý v nedeľu zranil v bavorskom meste Ansbach 15 ľudí, opäť rozprúdil v Nemecku diskusiu o rýchlejšom a prísnejšom vyhosťovaní.


Seehofer: Prijatie státisícov utečencov prináša potenciálne riziko


Predseda Kresťanskosociálnej (CSU) a bavorský premiér Horst Seehofer v utorok po zasadaní krajinskej vlády povedal, že prijatie státisícov utečencov prináša potenciálne riziko nestabilnej bezpečnostnej situácie. "Splnili sa všetky naše predpovede, aj čo sa týka bezpečnosti. To je dôvod, prečo sa nenechám ovplyvniť spochybňovačmi," vyhlásil Seehofer.

Herrmann: Dôsledné uplatňovanie deportácie utečencov

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann požaduje dôsledné uplatňovanie deportácií utečencov aj pri menej závažnej trestnej činnosti. Prekážkou by nemala byť ani choroba.

Gauland: Pozastaviť udeľovanie azylu

Podpredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland vyzval na pozastavenie udeľovania azylu pre moslimov dovtedy, kým nebudú zaregistrovaní všetci žiadatelia, ktorí sa momentálne nachádzajú v Nemecku, a ich žiadosti nebudú spracované.

Dalíl prišiel do Nemecka ako žiadateľ o azyl, súd v Ansbachu však jeho žiadosť zamietol už koncom roka 2014 a rozhodol, že bude vyhostený do Bulharska. Tento krok bol ale odložený z dôvodu jeho duševnej choroby. Krátko pred útokom sa začalo konanie o definitívnej deportácií Dalíla, ktorý sa počas svojich dvoch rokov strávených v Nemecku mal dopustiť viacerých trestných činov súvisiacich s drogami.