Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko-francúzske rokovania pokračovali na úrovni šéfov diplomacie

Sigmar Gabriel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa slov nemeckého ministra zahraničných vecí sa voľbou nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona otvorilo historické okno pre obnovu Európy, ktoré by sa malo využiť.

Berlín 22. mája (TASR) - Francúzsko a Nemecko nie sú Európa, ale bez nich sa starý kontinent nepohne vpred, vyhlásil dnes v Berlíne šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel na tlačovej konferencii na záver prvej návštevy svojho nového francúzskeho rezortného kolegu Jeana-Yvesa Le Driana v Nemecku.

Podľa slov nemeckého ministra zahraničných vecí sa voľbou nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona otvorilo "historické okno" pre obnovu Európy, ktoré by sa malo využiť.

Európska únia je v ťažkej situácii, na jej rozvoj sú potrebné nové iniciatívy, okrem iného v oblasti zachovania pracovných príležitostí a v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí, ale aj v sfére ochrany vonkajších hraníc Únie, vyplynulo zo slov Sigmara Gabriela, podľa ktorého budú obe krajiny aj v budúcnosti úzko spolupracovať na týchto zámeroch.

O "novej kapitole, ktorá sa otvára" v bilaterálnych vzťahoch i európskej integrácii, hovoril aj šéf francúzskej diplomacie.

Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová už 16. mája v Berlíne deklarovali, že obe krajiny chcú poskytnúť spoločne nové impulzy Európskej únii. Pri tejto príležitosti avizovali tzv. cestovnú mapu projektov v Únii i eurozóne, ktoré by obe krajiny chceli spoločne podporiť.

V júli, po francúzskych a pred nemeckými parlamentnými voľbami, by sa preto malo uskutočniť spoločné zasadnutie vládnych kabinetov oboch krajín.

"Môžeme dať tomu celému novú dynamiku," povedala na spoločnej tlačovej konferencii Merkelová. "Nemecku sa bude trvalo dariť iba vtedy, ak sa bude dariť Európe, a Európe sa bude dariť iba so silným Francúzskom," odznelo minulý týždeň v Berlíne.