Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nemecko, Francúzsko a Taliansko sa pripoja k čínskemu projektu AIIB

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra DPA.

Rím/Peking 17. marca (TASR) - Všetky tri najväčšie ekonomiky eurozóny (Nemecko, Francúzsko a Taliansko) dnes potvrdili, že sa pripoja k čínskemu projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB), ktorá sa nepáči USA. Washington banke vyčíta netransparentnosť a obáva sa, že ju Peking bude využívať na zvýšenie svojho vplyvu vo svete. Informovala o tom agentúra DPA.

"Nemecko, Francúzsko a Taliansko dnes oznámili svoj zámer stať sa zakladajúcimi členmi AIIB," uviedlo talianske ministerstvo hospodárstva v spoločnom vyhlásení v mene všetkých troch štátov. Minulý týždeň oznámila svoj vstup do projektu Británia.

AIIB založilo 21 ázijských krajín, aby financovala rozvoj infraštruktúry, napríklad budovanie nových ciest, železníc či telekomunikačných sietí v regióne.

Ale Spojeným štátom sa tento projekt nepáči a považujú novú banku za rivala Svetovej banky (SB) so sídlom vo Washingtone aj Ázijskej rozvojovej banky, v ktorej má dominantné postavenie Japonsko.

Naopak, Európska komisia (EK) rozhodnutie najväčších ekonomík bloku privítala a odmietla aj hlasy kritikov, ktorí tvrdia, že to bude znamenať menej peňazí pre jej vlastný európsky investičný plán. Hovorkyňa komisie Mina Andreevová v tejto súvislosti vyhlásila, že investície do infraštruktúry potrebuje ako Európa, tak Ázia.

Štáty sveta majú čas do konca marca, aby sa rozhodli, či sa chcú stať zakladajúcimi členmi AIIB. Najväčším akcionárom banky bude Čína, ktorá sľúbila, že do nej vloží kapitál vo výške 50 miliárd USD (47,01 miliardy eur), čo je polovica z plánovaného počiatočného kapitálu 100 miliárd USD.