Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Frankfurtský knižný veľtrh navštívilo 275.000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na budúci rok bude čestným hosťom Holandsko spolu s Flámskom.

Frankfurt nad Mohanom 18. októbra (TASR) - Davy ľudí na knižnom veľtrhu vo Frankfurte nad Mohanom tento víkend naznačili, že najväčší knižný veľtrh sveta má po dvoch rokoch klesajúcej návštevnosti zlé časy za sebou. Veľtrh, ktorý sa dnes skončil, navštívilo od 13. októbra odhadom 275.000 ľudí, čo predstavuje dvojpercentný nárast oproti minulému roku, informovala agentúra DPA.

Na 67. ročníku Frankfurtského knižného veľtrhu sa zúčastnilo vyše 7000 vystavujúcich z približne 100 krajín sveta. Čestným hosťom veľtrhu bola Indonézia, a to pod mottom 17.000 ostrovov imaginácie.

Na budúci rok bude čestným hosťom Holandsko spolu s Flámskom. Návštevnosť veľtrhu stúpla o štyri percentá počas víkendu, keď podujatie otvorilo svoje dvere pre verejnosť po troch dňoch určených výlučne odborníkom a obchodníkom.

Mnohí vystavujúci označili súčasný ročník za najúspešnejší z hľadiska obchodu, informoval riaditeľ veľtrhu Jürgen Boos. Knižný priemysel podľa neho využil príležitosť, aby prispel k politickej diskusii vo svetle aktuálnych globálnych výziev tým, že sa hovorilo o slobode tlače a prejavu.

Už v pondelok večer sa udeľovala vo Frankfurte nad Mohanom Nemecká knižná cenu 2015 za najlepšiu literárnu prácu v nemecky hovoriacich krajinách. Dostal ju Frank Witzel za román s ázvom Die Erfindung der Roten Armee Fraktion durch einen manisch-depressiven Teenager im Sommer 1969 (Vynález Frakcie Červenej armády maniodepresívnym tínedžerom v lete 1969).