Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Frauke Petryová nepovedie opozičnú AfD do parlamentných volieb

Frauke Petryová. Foto: TASR/AP

Politička má za sebou v uplynulých mesiacoch intenzívny vnútrostranícky boj s kritikmi. Viedla, že strana čelí od jesene 2015 absencii spoločnej stratégie.

Berlín 19. apríla (TASR) - Líderkou euroskeptickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v blížiacich sa parlamentných voľbách nebude predsedníčka strany Frauke Petryová.

Ako vyplýva z jej dnes zverejneného videoposolstva, nebude sa uchádzať o post volebnej líderky ani o účasť v špičkovom tíme AfD.

Politička, ktorá má za sebou v uplynulých mesiacoch intenzívny vnútrostranícky boj s kritikmi, v zdôvodnení uviedla, že AfD čelí od jesene 2015 absencii spoločnej stratégie, takže imidž strany trpí a jej vedenie neustále prekvapujú úplne neočakávané a nekoordinované výroky istej menšiny v strane. To odstrašilo časť potenciálnych voličov AfD, ktorej voličská základňa sa v ostatnom čase výrazne zmenšila.

Preferencie strany klesli z až 30 percent v jesenných mesiacoch 2015 na súčasných 14 percent. Petryová zároveň podčiarkla, že nezávisle na diskusii o personálnych otázkach by sa AfD mala sústrediť aktuálne na rozpravu o naliehavých odborných problémoch.

Stranícke dokumenty by sa mali schvaľovať a rozhodnutie o lídrovi strany vo voľbách by malo padnúť na víkendovom zjazde AfD v Kolíne nad Rýnom, voči ktorému sa v tomto nemeckom meste chystajú viaceré protestné akcie.

Petryová ešte vlani v decembri oznámila, že sa po druhý raz vydala a je v požehnanom stave.