Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hasenie lesného požiaru pri Berlíne komplikuje munícia z čias vojny

Hasiči sa obávajú vstúpiť do borovicového lesa pri Fichtenwalde, časti mesta Beelitz ležiaceho v spolkovej krajine Brandenbursko, pretože existujú indície, že časť munície už v plameňoch explodovala. Foto: TASR/AP

Bezpečnosť hasičov, ktorí s plameňmi bojovali celú noc na piatok, by tak mohla byť ohrozená.

Postupim 27. júla (TASR) - Požiar borovicového lesa pri Fichtenwalde v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa síce podarilo v piatok dostať pod kontrolu, avšak jeho úplné uhasenie si vyžiada ešte niekoľko dní.

Prítomnosť nevybuchnutej munície z obdobia druhej svetovej vojny v časti zasiahnutého územia extrémne spomaľuje prácu hasičov, informovalo internetové vydanie denníka Bild s odvolaním sa na miestne orgány.

Úsilie o likvidáciu požiaru spôsobilo i značné problémy v cestnej doprave, pretože polícia uzatvorila dva úseky diaľnic A9 a A10, ktoré sú súčasťou dôležitej európskej dopravnej tepny v smere z východu na západ. Na obchádzkových trasách a v centre Postupimu sa preto v piatok tvorili zápchy.

Obyvatelia Fichtenwalde si však môžu vydýchnuť, ich evakuácia podľa aktuálnych informácií nebude potrebná.

Hasičom sa v piatok podarilo dostať pod kontrolu aj požiar, ktorý zasiahol asi 10.000 štvorcových metrov lesa medzi Altenou a Iserlohnom v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Aj v tejto lokalite, kde sa plamene objavili vo štvrtok popoludní, majú hasiči zrejme pred sebou ďalšiu náročnú noc, pretože i v tomto prípade sťažuje ich prácu munícia z druhej svetovej vojny. Riziká spojené s prácou v lese tu boli také vysoké, že hasiči sa už môžu pohybovať iba na pevne stanovených trasách, avšak inak musia požiar hasiť zvonku, vyplýva z informácií internetového servera wa.de. Navyše je terén mimoriadne náročný, niektoré svahy majú 80-percentný sklon.

Mimoriadne vysoké je nebezpečenstvo lesných požiarov aj v Meklenbursku-Predpomoransku, Dolnom Sasku, ako aj v Berlíne, preto kompetentní prijali aj preventívne opatrenia vrátane napríklad zákazu vstupu do zalesnených oblastí v dvoch okresoch Meklenburska-Predpomoranska či zákazov práce s otvoreným ohňom v zalesnených lokalitách.