Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nacistická babka, známa popieračka holokaustu pôjde do väzenia

Na snímke dievča kladie na koľajnice tabuľku počas Pochodu živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau 5. mája 2016. Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu.Hoci OSN stanovila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, Izrael si holokaust tradične pripomína týždeň pred svojím Dňom nezávislosti: ako symbol štátu, ktorý sa zrodil z popola holokaustu. Foto: TASR/AP

Za verejné schvaľovanie, popieranie alebo zľahčovanie masového vyvražďovania Židov v ére nacistickej Tretej ríše hrozia v Nemecku tresty v rozsahu od pokuty až po päťročný pobyt vo väzení.

Berlín 28. augusta (TASR) - Na dva roky nepodmienečne odsúdili dnes v Nemecku 88-ročnú popieračku holokaustu Ursulu Haverbeckovú, ktorej dali nemecké médiá prezývku "Nacistická babka". Obžalovaná bola z poburovania súvisiaceho s jej tvrdením, že vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau nebol v časoch druhej svetovej vojny využívaný na masové vyvražďovanie židov, napísala agentúra DPA.

Dnešný verdikt prišiel po tom, čo sa Haverbecková odvolala proti rozsudku 2,5 roka nepodmienečne, ktorý nad ňou v novembri vyniesol súd nižšieho stupňa.

Haverbecková, ktorá bola za popieranie holokaustu odsúdená aj v minulosti, skončila tentoraz pred súdom za sériu článkov uverejnených v krajne pravicovom časopise Stimme des Reiches (Hlas ríše), v ktorých popiera existenciu holokaustu a tvrdí, že tábor Auschwitz-Birkenau na území nacistami okupovaného Poľska nebol vyhladzovací, ale len pracovný.

V novembri 2015 poslal Haverbeckovú súd v Hamburgu na desať mesiacov do väzenia po zverejnení televízneho rozhovoru, kde hovorila o holokauste ako o "najväčšom a najtrvácnejšom klamstve v dejinách".

Haverbeckovú opakovane súdili aj predtým, pričom jej trestný register už obsahuje dve pokuty a podmienečný trest za poburovanie.

Za verejné schvaľovanie, popieranie alebo zľahčovanie masového vyvražďovania Židov v ére nacistickej Tretej ríše hrozia v Nemecku tresty v rozsahu od pokuty až po päťročný pobyt vo väzení.