Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hromadného zoskoku v Nemecku sa zúčastnilo aj 200 parašutistov z ČR

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa veliteľa chrudimských výsadkárov Jiřího Adamca išlo o cennú skúsenosť.

Praha/Berlín 22. septembra (TASR) - Okolo 6000 vojakov sa zúčastňuje v americkom výcvikovom centre v Nemecku na medzinárodnom cvičení s názvom Saber Junction 2018. V jeho rámci došlo k hromadnému zoskoku takmer 1000 výsadkárov naraz, ktorého sa zúčastnilo aj takmer 200 českých parašutistov zo 43. výsadkového práporu v Chrudime, napísala v sobotu webová stránka Českého rozhlasu.

Podľa veliteľa chrudimských výsadkárov Jiřího Adamca išlo o cennú skúsenosť. "Naši výsadkári v sile jednej roty sa v týchto dňoch zúčastňujú certifikačného cvičenia americkej výsadkovej brigády. Sú súčasťou 91. prieskumného práporu a plnia tu celé spektrum operácií v rámci daného scenára v konflikte strednej intenzity," popísal pre iROZHLAS.cz podplukovník Adamec.

Hromadný zoskok takmer tisícky výsadkárov sa konal podvečer, teda za nižšej viditeľnosti. Českí parašutisti skákali z výšky 250 metrov z amerických lietadiel C-130 Hercules a C-17 Globemaster.

Českí vojaci budú v nemeckom Hohenfelse plniť svoje úlohy až do 1. októbra. Chrudimskí parašutisti sú podľa hovorkyne českej armády Jany Deckerovej považovaní za špičku výsadkových jednotiek v Európe, poznamenáva Český rozhlas.