Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Informácie Hamasu sa nedajú nezávisle overiť

Dym stúpa z obytnej budovy, ktorú zasiahla raketa vypálená z pásma Gazy v izraelskom meste Tel Aviv v piatok 27. októbra 2023. Jedného 20-ročného muža po útoku previezli so stredne ťažkými zraneniami do nemocnice, ďalšie dve osoby utrpeli ľahšie poranenia. V centre mesta sa rozzvučali varovné sirény a bolo počuť niekoľko tlmených výbuchov. Foto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii sa podobne sa vyjadril aj zástupca hovorcu nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza.

Berlín 27. októbra (TASR) - Nemecko v piatok vyzvalo na "opatrnosť" v spojitosti s počtami obetí v pásme Gazy, ktoré zverejňuje tamojšie vládnuce hnutie Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Informácie Hamasu nemôžeme nezávisle overiť, preto je potrebná istá miera opatrnosti,"
povedal hovorca nemeckého rezortu diplomacie Christian Wagner.

Na tlačovej konferencii sa podobne sa vyjadril aj zástupca hovorcu nemeckého spolkového kancelára Olafa Scholza. "Hamas pre nás nie je zdrojom informácií," uviedol Wolfgang Büchner (zástupca hovorcu) a palestínske militantné hnutie označil za teroristickú organizáciu.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze denne zverejňuje najnovšie informácie týkajúce sa počtu obetí, ktoré zahynuli v pásme Gazy od začiatku vojny. Hamasom kontrolované úrady v piatok stanovili toto číslo na 7326.

"Nikto nepopiera, že ľudia v pásme Gazy prežívajú strašné utrpenie,
" povedal Büchner. "Vnímame náročnú situáciu ľudí v pásme Gazy a nemecká vláda sa preto intenzívne snaží zabezpečiť, aby tam bolo možné poskytnúť humanitárnu pomoc."

Pochybnosti k informáciám uvádzaných Hamasom vyjadril v stredu aj americký prezident Joe Biden, ktorý tvrdil, že takýmto bilanciám nedôveruje.

Agentúra AFP doplnila, že hnutie Hamas vo štvrtok zverejnilo zoznam približne 7000 mien ľudí z pásma Gazy, o ktorých tvrdí, že boli zabití pri izraelských útokoch.

Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) v piatok uviedla, že údaje o počte obetí sa v predchádzajúcich konfliktoch ukázali ako "dôveryhodné" a nikto ich dosiaľ nespochybnil.

Militanti z palestínskeho hnutia Hamas prenikli 7. októbra z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov. Podľa izraelskej armády ďalších 229 osôb uniesli do pobrežnej enklávy.