Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko plánuje investovať 130 miliárd eur do obrany

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyčlenené finančné prostriedky budú určené v prvom rade na nákup nového vybavenia, aby si nemecká armáda mohla lepšie plniť záväzky vyplývajúce z účasti na zahraničných misiách.

Berlín 26. januára (TASR) - Nemecko plánuje v najbližších 15 rokoch investovať do posilnenia svojho vojenského vybavenia 130 miliárd eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia nemeckej vlády.

Vyčlenené finančné prostriedky budú určené v prvom rade na nákup nového vybavenia, aby si nemecká armáda mohla lepšie plniť záväzky vyplývajúce z účasti na zahraničných misiách, dodal Reuters.

"Existenciálne nedostatky v zbrojárstve" by sa mali napraviť tak, aby krajina mohla udržať krok so svojimi medzinárodnými a domácimi vojenskými záväzkami, povedal dnes pri čítaní svojej výročnej správy v nemeckom parlamente splnomocnenec Spolkového snemu pre ozbrojené sily Hans-Peter Bartels, ktorého citovala agentúra DPA. "Bundeswehr (ozbrojené sily Nemecka) dosiahli svoj kritický bod. Ďalšie škrty sú neprípustné," upozornil.

Od roku 1990 sa nemecká bezpečnostná politika zameriavala na zmenšovanie armády a vyraďovanie vojenského vybavenia. Averzia krajiny voči vojenským konfrontáciám bola od skončenia druhej svetovej vojny kľúčovým prvkom politickej kultúry Nemecka.

Účasť Bundeswehru na vojenskej misii proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), podpora mierovej misie OSN v Mali a riešenie prílevu utečencov doma v krajine však znamenajú, že nemecká bezpečnostná politika musí prejsť zásadnou zmenou, konštatuje DPA.