Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iránskeho diplomata obvinili v Nemecku z vražedného sprisahania

Ľudia protestujú pred ministerstvom zahraničných vecí v súvislosti s uväzneným iránskym diplomatom v Berlíne v stredu 11. júla 2018. Foto: TASR/AP

Asadího zadržali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu začiatkom júla neďaleko nemeckého mesta Aschaffenburg.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra obvinila v stredu iránskeho diplomata Asadolláha Asadího z činnosti zahraničného agenta a vražedného sprisahania, informovala agentúra AP.

Prokuratúra v stredu uviedla, že diplomat pôsobiaci v Rakúsku je podozrivý, že si najal v Belgicku dvojicu, ktorá mala zaútočiť na stretnutie iránskej exilovej opozičnej skupiny pri Paríži. Podozrivý dal nemenovanej dvojici zariadenie obsahujúce 500 gramov výbušnej látky TATP.

Asadího zadržali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu začiatkom júla neďaleko nemeckého mesta Aschaffenburg.

Diplomat pôsobiaci vo Viedni od roku 2014 mal byť údajne hlavou celého teroristického útoku, vyplýva z výpovedí manželov zadržaných v Belgicku. Práve on im mal odovzdať v Luxembursku nálož s úlohou odpáliť ju na podujatí v okolí Paríža za účasti 25.000 Iráncov v exile.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf označil podozrenia z prípravy teroristického útoku na krajanov žijúcich v exile za sprisahanie politického charakteru.