Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Popularita islamistických skupín klesá, tvrdí nemecká vláda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa úradov je v súčasnosti v Nemecku 28.290 ľudí, ktorí sú napojení na islamistické skupiny alebo sú ich členmi.

Berlín 3. mája (TASR) - Popularita salafistických a ďalších islamistických hnutí v Nemecku slabne - prvýkrát od vzostupu militantnej organizácie Islamský štát (IS), informovala nemecká vláda. V správe ju citovala tlačová agentúra DPA.

"Celkový počet ľudí zapojených do salafizmu teraz, v protiklade k predchádzajúcim rokom, prvýkrát klesá," uviedla vláda v reakcii na parlamentnú otázku predloženú zákonodarcom z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

K dôvodom poklesu popularity prispeli zákazy určitých zoskupení, tresty väzenia pre popredných islamistov a zoslabnutie teroristickej organizácie Islamský štát. Okrem toho činnosť salafistov obmedzila aj pandémia koronavírusu, vysvetlila vláda.

Podľa úradov je v súčasnosti v Nemecku 28.290 ľudí, ktorí sú napojení na islamistické skupiny alebo sú ich členmi. Je ich o 1,5 percenta menej než v predchádzajúcom roku.

V Nemecku je 328 ľudí, ktorých vláda pokladá za ochotných alebo schopných podniknúť islamistické teroristické útoky. Vlani bolo toto číslo 330.

Vláda má ešte zverejniť kompletnú správu o trendoch v islamistickom extrémizme za rok 2021. Medzi rokmi 2017 až 2020 domáca spravodajská služba Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) zaznamenala v počte islamistov zvýšenie.