Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 19. jún 2024Meniny má Alfréd
< sekcia Zahraničie

Nemecká justícia a polícia majú pochybnosti o útoku v Düsseldorfe

Nemeckí policajti stoja pred domom v Düsseldorfe 25. marca 2016. Foto: TASR/AP

V Düsseldorfu sa mali z poverenia Islamského štátu (IS) vyhodiť do vzduchu dvaja atentátnici.

Berlín 8. júla (TASR) - Kontakty s nemeckou Spolkovou spravodajskou službou (BND) mal mať podľa nedeľníka Welt am Sonntag 25-ročný Sýrčan, ktorý sa vo februári prihlásil úradom v Paríži a na základe jeho informácií zadržali v Nemecku troch podozrivých z údajnej prípravy teroristického útoku v centre Düsseldorfu.

Sýrčana, bývajúceho kedysi v ubytovni pre žiadateľov o azyl v Kaarste neďaleko Düsseldorfu, mal istý zdroj z BND, ktorý opakovane cestoval z poverenia nemeckej tajnej služby na Blízky východ, viesť ako informanta.

BND na otázku tlačovej agentúry DPA reagovala konštatovaním, že informácie o operatívnych aspektoch svojej práce podáva výlučne spolkovej vláde a príslušným grémiám Spolkového snemu (Bundestagu).

Sýrčan tvrdil, že v centre Düsseldorfu sa mali z poverenia Islamského štátu (IS) vyhodiť do vzduchu dvaja atentátnici a ich komplici mali s použitím strelných zbraní a trhavín zabiť čo možno najviac ľudí. Na základe jeho výpovede boli začiatkom júna zadržaní traja podozriví v nemeckých spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko a Brandenbursko.

Nemecké justičné orgány i bezpečnostné zložky majú však podľa Welt am Sonntag medzičasom značné pochybnosti o pravdivosti informácií Sýrčana, keďže si viackrát protirečil. Navyše ani naďalej neexistujú žiadne konkrétne dôkazy, že sa skutočne prípravoval samovražedný útok.