Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemeckého ostreľovača kamiónov odsúdili na 10,5 roka väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Páchateľ sa k trestnej činnosti priznal a opakovane vyhlásil, že mieril vždy na náklad a nemal v úmysle kohokoľvek zraniť.

Würzburg 30. októbra (TASR) - Na 10,5 roka odňatia slobody nepodmienečne odsúdil dnes Krajinský súd v nemeckom Würzburgu ostreľovača, ktorý v rokoch 2008-2013 použil strelnú zbraň viac ako 700-krát a mieril zväčša na kamióny premávajúce po diaľniciach spolkovej republiky.

Stalo sa však, že frustrovaný kamionista nemieril iba na kolegov za volantmi nákladných vozidiel, ale aj na vodičov osobných automobilov, jednu ženu za volantom ťažko zranil.

Päťdesiatosemročný obžalovaný však v priebehu rokov zranil viacero osôb, a tak ho súd uznal dnes vinným zo štvornásobného pokusu o vraždu, ako aj nebezpečného ublíženia na zdraví a úmyselného nebezpečného zásahu do cestnej dopravy. Páchateľ sa k trestnej činnosti priznal a opakovane vyhlásil, že mieril vždy na náklad a nemal v úmysle kohokoľvek zraniť. Využijúc právo posledného slova vyhlásil: "Chcel by som povedať, že nie som vrah".

Predsedajúci sudca Burkhart Pöpperl pri vynesení rozsudku adresoval obžalovanému slová, že aj keď si uvedomuje dôsledky rozsudku pre jeho osobu, svojvoľnú justíciu na diaľniciach nemožno tolerovať, tobôž nie, ak je pri nej použitá zbraň.

Nemecká polícia bola napriek intenzívnemu pátraniu po páchateľovi dlho neúspešná. Napokon páchateľa dolapili až na základe registrácie všetkých účastníkov cestnej dopravy na viacerých diaľničných úsekoch Spolkovým kriminálnym úradom a porovnania evidenčných čísel vozidiel vyskytujúcich sa v daných lokalitách s časmi streľby.

Obhajoba označila túto metódu za protiústavnú a požadovala pre ostreľovača oslobodzujúci verdikt. Po vynesení rozsudku už avizovala odvolanie na Spolkový súdny dvor.