Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Koncert proti pravicovému extrémizmu v Chemnitzi prilákal 50.000 ľudí

Návštevníci prichádzajú na koncert proti pravicovému extrémizmu v nemeckom meste Chemnitz 3. septembra 2018. Pri sobotňajších demonštráciách v nemeckom meste Chemnitz utrpelo zranenia najmenej 18 ľudí. Na rôznych demonštráciách v meste sa zúčastnilo celkovo okolo 11.000 ľudí - 8000 z nich boli demonštranti z pravicovopopulistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), xenofóbnej iniciatívy Pegida a pravicovopopulistického občianskeho hnutia Pro Chemnitz. Zvyšných 3000 ľudí boli účastníci protidemonštrácie. Na dvoch podozrivých zo zabitia 35-ročného Nemca, ku ktorému došlo minulú nedeľu v skorých ranných hodinách v centre mesta Chemnitz v nemeckej spolkovej krajine Sasko, vydal v pondelok tamojší súd zatykače. Dvadsaťtriročného Sýrčana a o rok mladšieho Iračana, ktorí sú dôvodne podozriví zo spoločného spáchania tohto zločinu, predtým predviedli pred vyšetrujúceho sudcu. Obaja bez zjavného dôvodu napadli Nemca nožom. Foto: TASR /AP

Podujatie pod heslom Nás je viac sa začalo minútou ticha za 35-ročného Nemca, ktorého 26. augusta dobodali v Chemnitzi na smrť zrejme dvaja muži blízkovýchodného pôvodu.

Chemnitz 3. septembra (TASR) - Približne 50.000 ľudí prišlo v pondelok večer na koncert proti rasizmu, xenofóbii a násiliu vo východonemeckom meste Chemnitz, ktoré bolo v uplynulom týždni dejiskom protestov namierených proti cudzincom i protidemonštrácií. Prvý odhad účasti poskytla podľa tlačovej agentúry DPA miestna samospráva.

Podujatie pod heslom "Nás je viac" sa začalo minútou ticha za 35-ročného Nemca, ktorého 26. augusta dobodali v Chemnitzi na smrť zrejme dvaja muži blízkovýchodného pôvodu. Práve táto udalosť vyvolala v meste vlnu protestov a výtržností.

Medzi vystupujúcimi na koncerte pod otvoreným nebom sa objavili známe tváre nemeckej punkovej scény - skupiny Die Toten Hosen a Feine Sahne Fischfilet -, ako aj miestna rocková kapela Kraftklub.

"Nie sme naivní. Nepodliehame ilúzii, že sa urobí jeden koncert a svet bude zachránený," povedal na úvod akcie spevák poslednej menovanej skupiny Felix Brummer. Niekedy je však podľa neho "dôležité ukázať, že nie sme sami".

O približne 50-tisícovej účasti hovorili už skôr aj organizátori, podľa ktorých stále prichádzali ďalší ľudia. Polícia predtým odhadla počet prítomných na 30.000 a ďalšie odhady už nezverejnila. V súvislosti s koncertom zatiaľ nezaznamenala žiadne incidenty.

Úrady v Chemnitzi pred pondelkovým podujatím zakázali zhromaždenia proticudzineckého a protimoslimského združenia Thügida či pravicovo-populistického hnutia Pro Chemnitz, čo odôvodnili tým, že nárokované priestranstvá sú už obsadené.