Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Konzervatívny nemecký minister vnútra Seehofer uvítal Orbánovu výhru

Horst Seehofer. Foto: TASR/AP

Zároveň varoval Európsku úniu pred prejavovaním arogancie.

Berlín 9. apríla (TASR) - Nemecký konzervatívny minister vnútra Horst Seehofer uvítal v pondelok "veľmi jasné volebné víťazstvo" maďarského premiéra Viktora Orbána a varoval Európsku úniu pred prejavovaním arogancie.

Uviedol, že chce zablahoželať Orbánovi v mene svojej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU). Ako bavorský premiér, ktorým bol do minulého mesiaca, sa sporil so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou pre jej migračnú politiku a pozýval Orbána na zhromaždenia svojej strany.

Seehofer podľa nemeckej agentúry DPA varoval EÚ pred "politikou arogancie a paternalizmu" a uviedol, že bilaterálne vzťahy s inými krajinami EÚ sú vždy dôležité, aj keď dochádza k rozporom. Povedal, že "nič nie je silnejším potvrdením ako úspech vo volebnej urne".

Seehoferova strana a Merkelovej Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) sú členmi stredopravicovej skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente spolu s Orbánovým Fideszom, pripomína agentúra AP.

Podľa výsledkov nedeľných parlamentných volieb v Maďarsku, po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov, si Fidesz-KDNP (Kresťanskodemokratická ľudová strana) zabezpečili v 199-člennom zákonodarnom zbore 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu. Vládny blok mal dvojtretinovú väčšinu aj v období 2010-2014.