Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

MASAKER V BERLÍNE: Po Tunisanovi pátrajú už v celom Schengene

Na snímke Tunisan Anis Amri, ktorého hľadá nemecká polícia v súvislosti s útokom na vianočných trhoch v Berlíne. Nemecká polícia v súvislosti s útokom kamiónom na berlínskych vianočných trhoch pátra po Tunisanovi, ktorého doklady našla vnútri vozidla. K útoku pomocou kamióna 19. decembra 2016 v berlínskej štvrti Charlottenburg, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 48 zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Foto: TASR/AP

Berlínska polícia ohľadne pondelňajšieho útoku vyhodnocuje vyše 500 indícií. Vyšetrovatelia pracujú s výpoveďami svedkov, stopami DNA či odtlačkami prstov, ale aj s údajmi o polohe.

Berlín 21. decembra (TASR) - Tunisana hľadaného v súvislosti s pondelňajším útokom na vianočných trhoch v Berlíne nemecké úrady už skôr preverovali pre podozrenie z príprav série násilných protištátnych činov. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger.

Podľa Jägera imigračné úrady v Nemecku jeho žiadosť o azyl zamietli už v júni a mal byť deportovaný z krajiny, chýbali však potrebné doklady z tuniskej strany. Tunisan mal zatiaľ povolenie na dočasný pobyt v Nemecku. "Stále sa nedokázalo, že by bol páchateľom. Dosiaľ sa našli iba jeho doklady," povedal Jäger.

Muž, ktorého doklady sú podľa nemeckých médií vydané na meno Anis A. (narodený v roku 1992), mal podľa Jägera vystupovať pod najmenej štyrmi menami či prezývkami. Zdržiaval sa v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko a neskôr od februára tohto roku v Berlíne. Muža na území Nemecka opísal ako "vysoko mobilného". Do Nemecka prvýkrát pricestoval v júli 2015.

Tunisana nemecké tajné služby označili pojmom "Gefährder" (nebezpečný pre ostatných), pod ktorým sa chápe osoba schopná kedykoľvek spáchať teroristický čin. Vyšetrovatelia evidujú celkovo 549 takýchto potenciálnych teroristov.

Muža s dokladmi na meno Anis A. policajti zatiaľ považujú za hlavného podozrivého v prípade útoku kamiónom, pri ktorom v pondelok v Berlíne zomrelo 12 ľudí a 48 utrpelo zranenia. Tieto doklady sa našli v kabíne kamiónu. Polícia pripustila, že pracuje aj s možnosťou, že môže ísť o falošnú stopu.

Pátranie po tomto mužovi už nemeckí vyšetrovatelia rozšírili z Nemecka na celý schengenského priestoru. Zatykač vydali o polnoci v noci nadnes. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere.

Do policajnej operácie v Severnom Porýní-Vestfálsku sa dnes zapojilo okolo 150 policajtov, jej výsledky zatiaľ nie sú známe.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes stretla s bezpečnostným kabinetom, aby s jeho členmi prebrala pokračovanie vyšetrovania berlínskeho útoku.

Nemeckí vyšetrovatelia pri overovaní identity podozrivého požiadali o pomoc aj tuniských kolegov. "Nemecké úrady požiadali tuniské veľvyslanectvo v Berlíne o pomoc pri identifikovaní hľadaného podozrivého," povedal pre DPA hovorca tuniského ministerstva zahraničných vecí. Tuniské médiá už tiež informovali o pátraní po podozrivom, ktorý sa narodil v roku 1992 v provincii Kairouan.

Podozrivý pravdepodobne odcestoval z Tuniska do Európy v roku 2011.

Pátrajú po Tunisanovi,ktorý mal nechať doklady v kamióne



Nemecká polícia v súvislosti s útokom kamiónom na berlínskych vianočných trhoch pátra po Tunisanovi, ktorého doklady našla vnútri vozidla. Oznámil to dnes denník Allgemeine Zeitung.

Berlínska polícia ohľadne pondelňajšieho útoku vyhodnocuje vyše 500 indícií. Vyšetrovatelia pracujú s výpoveďami svedkov, stopami DNA či odtlačkami prstov, ale aj s údajmi o polohe, ktoré umožňujú identifikovať mobilný telefón páchateľa.

Po tom, ako polícia pre nedostatok dôkazov prepustila prvého podozrivého, ktorým bol 23-ročný Pakistanec zadržaný blízko miesta útoku, zadržala v noci nadnes druhého podozrivého. Neskôr ho však pre nedostatok dôkazov prepustila, oznámila multimediálna spoločnosť RBB.

K útoku pomocou kamióna v berlínskej štvrti Charlottenburg, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 48 zranených, sa prihlásila v utorok teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Jedným z vážne zranených je aj Izraelčan, ktorého manželka je od útoku nezvestná. Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nahšon dnes povedal, že muž je po operácii v stabilizovanom stave a izraelské orgány sú v "nepretržitom" styku s nemeckými úradmi v snahe nájsť jeho manželku.

Nahšon spresnil, že manželský pár bol v Berlíne na dovolenke a ich príbuzní pricestovali do Nemecka v utorok.

Šofér poľského kamióna sa bil s neznámym atentátnikom z Berlína, bol dobodaný



Poľský šofér kamióna, ktorý bol v pondelok večer na vianočných trhoch v berlínskej štvrti Charlottenburg použitý ako zbraň, zrejme bojoval s páchateľom tohto útoku o kontrolu nad svojím vozidlom. Uviedla to dnes belgická tlačová agentúra Belga.

Belga s odkazom na nemecký denník Bild spresnila, že vyšetrovatelia k tomuto zisteniu dospeli na základe pitvy obete.

Podľa týchto zistení vodič sedel vedľa útočníka a snažil sa ho zastaviť a prevziať kontrolu nad volantom. Neznámy páchateľ, ktorý je podľa polície stále na úteku, šoféra vozidla v tomto súboji viackrát bodol nožom a následne ho zastrelil zbraňou malého kalibru.

Ariel Žurawski - majiteľ poľskej prepravnej firmy, ktorej patril kamión - v rozhovore pre médiá potvrdil, že zavraždený, ktorý mal 37 rokov, bol veľmi zodpovedný: jazdil podľa predpisov, plnil dohody a staral sa príkladne o auto, ktoré by "bránil až do konca, keby naňho niekto zaútočil".

Poľská premiérka Beata Szydlová v utorok upozornila, že prvou obeťou útoku v Berlíne bol poľský občan, šofér kamióna s poľskou ŠPZ.

Celkovo si útok spáchaný v pondelok večer vyžiadal 12 obetí na životoch a približne 50 zranených.