Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Líder SPD Martin Schulz odštartoval predvolebnú kampaň

Predseda Sociálno-demokratickej strany Martin Schulz Foto: TASR AP

Schulz začal zostra a konzervatívcov kancelárky A.Merkelovej obvinil z blokovania mnohých iniciatív jeho strany.

Brémy 22. augusta (TASR) - Martin Schulz, hlavný politický rival nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v septembrových parlamentných voľbách, odštartoval v pondelok svoju päťtýždňovú predvolebnú kampaň. Schulz začal zostra a Merkelovej konzervatívcov obvinil z blokovania mnohých iniciatív jeho strany.

Schulzova stredoľavicová Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) je súčasťou širokej koalície spolu s Merkelovej stredopravicovou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a ich bavorskou sesterskou stranou CSU.

"Nemecko môže spraviť viac, ak bude kancelárom sociálny demokrat. Všetko má svoju alternatívu, a nie naopak, ako tvrdí Angela Merkelová," vyhlásil Schulz na mítingu pred historickou radnicou v severonemeckom meste Brémy, ktoré je baštou SPD. Sprevádzali ho ďalší poprední straníci, informuje agentúra DPA.

Schulz má na programe verejné vystúpenia v 40 mestách, pričom kampaň ukončí 22.-23. septembra v Berlíne a Aachene. Voliči pristúpia k urnám 24. septembra.

Merkelová, ktorá sa uchádza už o svoje štvrté funkčné obdobie, sa aktuálne teší prvenstvu v predvolebných prieskumoch verejnej mienky. Podpora CDU a CSU (Kresťansko-sociálnej únie) je momentálne na úrovni 39 percent.