Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maasenov odchod do predčasného dôchodku formálne spečatil Steinmeier

Hans-Georg Maassen Foto: Facebook

Bývalý šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen vo štvrtok aj oficiálne skončil vo funkcii a odchádza do predčasného dôchodku.

Berlín 8. novembra (TASR) - Bývalý šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen vo štvrtok aj oficiálne skončil vo funkcii a odchádza do predčasného dôchodku.

Najvyšší nemecký predstaviteľ, spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier totiž podpísal dokument, ktorý potvrdzuje predchádzajúce rozhodnutie šéfa spolkového rezortu vnútra Horsta Seehofera.

Informáciu priniesli internetové vydanie mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung i tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z úradu hlavy štátu.

Osudným pre Maassena, ktorý sa mal po odchode z čela BfV stať najskôr štátnym tajomníkom a neskôr poradcom v spolkovom rezorte vnútra, sa stal jeho rozlúčkový prejav distribuovaný v rámci BfV. V prejave ostro kritizoval časť vládnucej koalície a opäť obhajoval svoje kontroverzné výroky na margo "poľovačiek" na cudzincov počas demonštrácie v meste Chemnitz.

Minister v zdôvodnení jeho predčasného penzionovania konštatoval, že tento text obsahuje "neakceptovateľné formulácie", ktoré znemožňujú spoluprácu na báze dôvery. Seehofer v tejto súvislosti spomenul pasáž Maasenovho vystúpenia o "ľavicovoradikálnych silách v Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD)", ktorú označil za prekročenie hranice. Súčasne priznal, že on osobne je z toho i ľudsky sklamaný.

Tieto Maasssenove výroky mali odznieť na stretnutí s kolegami z tajných služieb iných európskych krajín vo Varšave 18. októbra. Text prejavu bol od 24. októbra dostupný na intranete Spolkového úradu pre ochranu ústavy.

Spor o osobu Maassena a jeho vyjadrenia vyvolali v septembri vládnu krízu, ktorá takmer viedla k rozpadu nemeckej spolkovej koalície. Jeho pôvodne zamýšľaný presun z čela tajnej služby na post štátneho tajomníka ministerstva vnútra v Berlíne s platom okolo 14.000 eur vyvolal v Nemecku pobúrenie.