Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecko je významným strategický partner Maďarska, vyhlásil Orbán

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán počas tlačovej konferencie v Berlíne 8. mája 2014. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér avizoval, že s Merkelovou zhodnotia rusko-ukrajinskú situáciu.

Budapešť 8. mája (TASR) - Nemecko je významným strategickým partnerom Maďarska, vyhlásil dnes v Berlíne pred schôdzkou s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou maďarský premiér Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI Orbán povedal, že snahou maďarskej vlády v nadchádzajúcich rokoch je posilniť a prehĺbiť maďarsko-nemecké vzťahy, ktoré sú i tak vynikajúce.

Maďarský premiér avizoval, že s Merkelovou zhodnotia rusko-ukrajinskú situáciu. "Podporíme snahy Nemecka," zdôraznil Orbán.

Pred schôdzkou s nemeckou kancelárkou vystúpil Orbán s prejavom na konferencii Europa Forum, na ktorej prednášala aj Angela Merkelová, predseda Európskej komisie José Manuel Rarosso a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Predseda maďarskej vlády poďakoval krajinám západnej Európy, v prvom rade Nemecku, že pred desiatimi rokmi umožnili, aby Maďarsko a ďalšie štáty strednej Európy vstúpili do Európskej únie. "Rozšírenie únie bolo úspešné, z čoho profitovala celá EÚ. Príde čas, keď stredná Európa bude centrom Európy a motorom jej rastu," zdôraznil.

Podľa Orbána kríza ukázala, že finančný systém západného typu je neudržateľný a že kopírovanie západného hospodárskeho modelu nie je pre postkomunistické krajiny vhodným riešením.

Maďarsko podľa Orbána našlo riešenia, ktoré prispeli k obnove krajiny. Ako príklad uviedol premiér prijatie novej ústavy, novú hospodársku politiku, či nový trestný a občiansky zákonník.

"Odteraz máme dostatok sebavedomia, aby sme predkladali vlastné návrhy riešenia," konštatoval Orbán, podľa ktorého by mal Západ venovať viac pozornosti krajinám strednej Európy.