Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Nemci a Rakúšania demonštrovali proti dohodám CETA a TTIP

Demonštranti protestujú proti dohodám o voľnom obchode v Berlíne, ktoré chce Európska únia uzavrieť s Kanadou (CETA) a Spojenými štátmi americkými (TTIP). Demonštrácie sa konajú v šiestich nemeckých mestách. Okrem Berlína protestujú aj v Kolíne nad Rýnom, Hamburgu, Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Lipsku a Stuttgarte. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Desiatky tisícok Nemcov vyšli dnes do ulíc v Berlíne a šiestich mestách na znak nesúhlasu s pripravovanými dohodami o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou, respektíve medzi EÚ a USA.

Berlín 17. septembra (TASR) - Desiatky tisícok Nemcov vyšli dnes do ulíc v Berlíne a ďalších šiestich mestách spolkovej republiky, aby dali najavo svoj nesúhlas pripravovanými dohodami o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou (CETA), respektíve medzi EÚ a USA (TTIP).

Údaje o počte demonštrantov sa však výrazne líšia.

Kým organizátori uvádzajú, že sa do protestnej akcie zapojilo asi 320.000 ľudí, polícia uvádza výrazne nižší počet demonštrantov.

Podľa informácií organizátorov demonštrovalo v Berlíne 70.000, v Hamburgu 65.000, v Kolíne nad Rýnom 55.000, vo Frankfurte nad Mohanom 50.000, v Stuttgarte 40.000, v Mníchove 25.000 a v Lipsku 15.000 občanov.

Naopak, podľa policajných zdrojov bolo v Berlíne viac ako 40.000, v Hamburgu 30.000, v Kolíne nad Rýnom 18.000, vo Frankfurte nad Mohanom 15.000, v Mníchove 23.000 a v Stuttgarte 20.000 demonštrantov. Lipská polícia počet protestujúcich neuviedla.

Kritici poukazujú v tejto súvislosti hlavne na osobité úpravy, ktoré budú zvýhodňovať zahraničných investorov, ako aj na hrozbu podlomenia demokratických princípov či európskych sociálnych a ekologických štandardov.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Na protesty voči dohodám, ktoré ani v straníckych centrálach nevyvolávajú jednotné reakcie, vyzvali odborové, ochranárske a iné mimovládne organizácie, ako aj cirkevné zoskupenia.

Vo Viedni demonštrovalo asi 10.000 ľudí


Proti pripravovaným dohodám o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou (CETA), respektíve medzi EÚ a USA (TTIP), demonštrovalo dnes vo Viedni podľa organizátorov asi 10.000, podľa policajných zdrojov okolo 3000 ľudí.

Mítingy s rovnakým zámerom sa z iniciatívy odborov, mimovládnych organizácií, ochranárov a cirkevných iniciatív konali aj v ďalších rakúskych mestách - Grazi, Linzi, Salzburgu a Innsbrucku.

Nielen na transparentoch, ale aj hlasito požadovali demonštranti upustenie od spomínaných dohôd a apelovali na mocných, aby uprednostnili človeka a životné prostredie pred profitom.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA.