Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová a jej kritik Seehofer sa dohodli na spolupráci pred voľbami

Horst Seehofer a Angela Merkelová Foto: TASR/AP Photo

Ľudia v Nemecku musia cítiť, že politici berú ich obavy, strach a očakávania vážne, zdôraznila nemecká kancelárka A.Merkelová a dodala, že obe strany chcú pracovať na spoločných riešeniach.

Potsdam 26. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej najväčší kritik v migračnej kríze, bavorský premiér Horst Seehofer, dnes začali verejne naprávať svoje nezhody pred budúcoročnými parlamentnými voľbami v Nemecku.

Merkelovej Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a Seehoferova Kresťansko-sociálna únia v Bavorsku (CSU) musia spoločne previesť Nemcov cez obdobie rýchlych a dôležitých zmien, povedala Merkelová po strategickom stretnutí oboch konzervatívnych sesterských strán počas víkendu v Potsdame.

Ľudia v Nemecku musia cítiť, že politici berú ich obavy, strach a očakávania vážne, zdôraznila a dodala, že obe strany chcú pracovať na spoločných riešeniach, aby voličom zaručili bohatú a bezpečnú budúcnosť.

Aj Seehofer zdôraznil, že obe strany zdieľajú rovnaký hodnotový systém, ale odmietol sa vyjadriť k možnosti zotrvania Merkelovej vo funkcii kancelárky na štvrté funkčné obdobie. Konštatoval iba, že "je ešte vyše roka do volieb".

Merkelová sa zatiaľ nevyjadrila, či chce kandidovať na ďalšie funkčné obdobie.

Obaja politici, Merkelová i Seehofer, označili svoje rozhovory za konštruktívne. Vopred sa však dohodli, že nebudú riešiť migračnú politiku Nemecka, v ktorej sa nezhodujú.

Obe strany chcú získať nazad dôveru voličov, ktorá začala klesať vlani, keď sa začala migračná kríza.

Seehofer, ktorý bol v minulosti Merkelovej verným spojencom, sa zaradil medzi najväčších kritikov toho, ako kancelárka rieši migračnú krízu. Opakovane vyzýval na obmedzení počtu migrantov, ktorých by malo Nemecko prijať.

Objavili sa dokonca správy o tom, že by bavorská CSU mohla ísť do predvolebnej kampane so samostatným volebným programom.

Obe strany by chceli v nadchádzajúcich mesiacoch riešiť so zástupcami občianskej spoločnosti globálnu úlohu Európskej únie po britskom rozhodnutí vystúpiť z bloku, migráciu, boj s terorizmom, digitalizáciu a sociálnu súdržnosť.