Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Merkelová sa prvýkrát stretla s pozostalými obetí berlínskeho útoku

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Stretnutie sa uskutočnilo v čase pretrvávajúceho rozhorčenia nad postupom nemeckých úradov, ktoré podľa kritikov nedokázali zamedziť útoku z 19. decembra 2016.

Berlín 18. decembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v pondelok po prvý raz stretla s preživšími a pozostalými 12 obetí vlaňajšieho teroristického útoku, ktorý sa odohral na vianočných trhoch v Berlíne.

Stretnutie sa uskutočnilo v čase pretrvávajúceho rozhorčenia nad postupom nemeckých úradov, ktoré podľa kritikov nedokázali zamedziť útoku z 19. decembra 2016 a pochybili aj pri riešení jeho následkov, informuje agentúra AP.

Stretnutie za zatvorenými dverami bolo avizované už začiatkom mesiaca: krátko po tom, ako preživší, ktorí pri útoku utrpeli zranenia, a pozostalí obetí zaslali Merkelovej list. Skritizovali ju v ňom za to, že sa s nimi neskontaktovala už skôr.

Inkriminovaný list následne zverejnil týždenník Der Spiegel. Cituje sa v ňom množstvo oficiálnych vyšetrovaní a mediálnych správ, ktoré odhalili, ako vládne úrady zlyhali pri sledovaní páchateľa útoku - tuniského imigranta.

Nemecká polícia ho pritom podozrievala z toho, že udržiaval kontakty s islamskými extrémistami. Niekoľko mesiacov pred útokom sa oňho zaujímali aj nemecké tajné služby, niekoľko ráz však premrhali príležitosť dolapiť ho.

Berlín bol dokonca varovaný zahraničnou rozviedkou i domácimi policajnými informátormi, že 24-ročný Anis Amri, ktorý sa uchádzal o nemecký azyl, plánuje teroristický útok v krajine a používa množstvo falošných totožností.

Moslimský terorista v mene džihádistickej organizácie Islamský štát vrazil odcudzeným kamiónom do ľudí na námestí Breitscheidplatz, pričom zavraždil 11 osôb a zranil ďalších 56 ľudí. Ešte predtým usmrtil i šoféra kamiónu.

Štyri dni po útoku ho pri prestrelke neďaleko Milána zabila talianska polícia. Temnou pripomienkou teroristickej hrozby sú na tohtoročných vianočných trhoch po celej Európe bezpečnostné betónové zátarasy. V utorok, pri príležitosti prvého výročia útoku, bude v Berlíne za účasti pozostalých odhalený pamätník obetiam tohto krvavého zločinu.