Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko chce predĺžiť kontroly na rakúskych hraniciach o šesť mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hraničné kontroly v inak bez kontrol fungujúcej schengenskej zóne sú aktuálne v platnosti aj v Dánsku, Francúzsku, Rakúsku a Švédsku, ale aj v nečlenskej krajine EÚ - Nórsku.

Berlín/Paríž 12. apríla (TASR) - Nemecko požiadalo Európsku úniu o ďalšie predĺženie kontrol na štátnych hraniciach s Rakúskom zavedených v súvislosti s krízou okolo utečencov, a to o obdobie šiestich mesiacov.

Spolkový minister vnútra Horst Seehofer, ktorý potvrdil schválenie tohto - z hľadiska bezpečnostnej politiky opodstatneného - kroku vládnym kabinetom, vyjadril nádej, že v Bruseli vyjdú Berlínu v ústrety. Stalo sa tak v Paríži počas Seehoferovej nástupnej návštevy v metropole susednej krajiny galského kohúta, o ktorej informovala tlačová agentúra DPA.

Hraničné kontroly v inak bez kontrol fungujúcej schengenskej zóne sú aktuálne v platnosti aj v Dánsku, Francúzsku, Rakúsku a Švédsku, ale aj v nečlenskej krajine EÚ - Nórsku. V prípade krajiny galského kohúta ide o kontroly vyplývajúce z pretrvávajúceho ohrozenia krajiny teroristickými útokmi.

Seehofer netajil, že aj Nemecko by radšej privítalo efektívnu ochranu vonkajších hraníc Únie, avšak bez jej garantovania musí chrániť vlastné štátne hranice.

Hosť z Berlína rokoval s rezortným francúzskym kolegom Gérardom Collombom aj o situácii okolo Sýrie a ďalších krízových oblastí.

"Aj v Európe musíme mať záujem na tom, aby sa prekonali tieto konflikty, ktoré nie sú celkom nové a ktoré v minulosti viedli k silným migračným prúdom. Pokračovanie tejto špirály by zosilnilo problém migrácie," konštatoval Seehofer. Súčasne v reakcii na jednu z novinárskych otázok ubezpečil, že osobne urobí maximum pre riešenie sýrskeho konfliktu cestou mieru, prostredníctvom dialógu a diplomacie.