Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Minister Maas predpokladá, že útoky na ženy boli koordinované

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas Foto: TASR/AP

Prípady útokov na ženy v nemeckých mestách vytvárajú nátlak na vládu kancelárky Angely Merkelovej, ktorá doteraz presadzovala politiku otvorených dverí voči migrantom.

Berlín 10. januára (TASR) - Nemecké orgány by mali urýchlene preveriť, či hromadné prepadávanie žien počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom, ktoré je pripisované prevažne cudzincom, nie je spojené s podobnými násilnosťami hlásenými z iných miest. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil dnes denník Bild.

Mnohé ženy pohybujúce sa počas silvestrovskej noci v okolí kolínskej železničnej stanice sa stali obeťami sexuálnych útokov a krádeží, ktoré podľa svedkov páchali muži cudzokrajného výzoru. Skupiny týchto násilníkov sa údajne vyčlenili z približne tisícového davu zhromaždeného v tejto časti Kolína nad Rýnom. Podobné útoky na ženy počas vítania nového roka hlásili aj z ďalších nemeckých miest.

"Ak sa zíde takáto horda, aby páchala trestné činy, tak to vyzerá, akoby to bolo nejakým spôsobom naplánované," povedal Maas. "Nikto mi nemôže hovoriť, že to nebolo dohodnuté alebo vopred pripravené," dodal.

Nemecká polícia v súvislosti so silvestrovskými násilnosťami v Kolíne nad Rýnom informovala o identifikovaní niekoľkých desiatok podozrivých, a to prevažne cudzincov vrátane žiadateľov o azyl. Podľa zverejnených vyhlásení sa vyšetrovatelia zameriavajú predovšetkým na osoby severoafrického pôvodu. Počet evidovaných trestných oznámení sa medzitým zvýšil na 516.

Prípady útokov na ženy v nemeckých mestách vytvárajú nátlak na vládu kancelárky Angely Merkelovej, ktorá doteraz presadzovala politiku otvorených dverí voči migrantom. Tých tak prišlo v priebehu roka 2015 do Nemecka takmer 1,1 milióna. V sobotu Merkelová predstavila návrh opatrení umožňujúcich jednoduchšie vyhostenie migrantov, ktorí v Nemecku spáchali trestné činy.