Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na protest pri nemeckom parlamente by malo prísť až 100.000 ľudí

Na snímke ľudia svietia mobilmi počas protestu proti pravicovému extrémizmu vrátane strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) 21. januára 2024 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Vo vládnej štvrti v Berlíne sa podľa polície 21. januára zhromaždilo viac než 100.000 demonštrantov.

Berlín 31. januára (TASR) - Najmenej 100.000 demonštrantov sa zaregistrovalo na protest proti pravicovému extrémizmu a sformovanie ľudskej reťaze za demokraciu, ktoré sa majú uskutočniť v sobotu pri budove nemeckého parlamentu (Reichstagu) v Berlíne. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry DPA.

Ľudskú reťaz okolo budovy Reichstagu plánujú vytvoriť v sobotu presne napoludnie. Pôjde o súčasť protestnej akcie proti vlaňajšej schôdzke pravicových extrémistov, na ktorej sa diskutovalo o plánoch na "remigráciu", respektíve masové deportácie migrantov a "neasimilovaných občanov". Správy o tejto schôdzke vyvolali vlnu masových protestov proti krajnej pravici a na obranu demokracie.

Protestnú akciu pri Reichstagu organizuje aliancia s názvom "Hand in hand" (Ruka v ruke) a hnutie podporujú stovky ďalších zoskupení a iniciatív vrátane odborových zväzov Verdi, GEW a IG Metall, ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, organizácií na pomoc utečencom či skupiny klimatických aktivistov Extinction Rebellion a Last Generation.

"Vyzývame vás, aby ste sa prestali prizerať tomu, ako sa krajná pravica v Nemecku a Európe začína vnímať ako súčasť normálu," uvádza sa vo výzve organizátorov.

Počas uplynulých dvoch víkendov sa v celom Nemecku na demonštráciách za demokraciu a proti pravicovému extrémizmu zišli státisíce ľudí, pripomína DPA.

Vo vládnej štvrti v Berlíne sa podľa polície 21. januára zhromaždilo viac než 100.000 demonštrantov. V dôsledku veľkých davov ľudí musela byť dočasne pozastavená prevádza aj metra i prímestských vlakov.

Schôdzka, kde sa údajne diskutovalo o "remigrácii", sa uskutočnila ešte koncom novembra v Postupime. Zúčastnili sa na nej aj poslanci Bundestagu z krajine pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ako aj viacerí individuálni členovia z radov opozičných kresťanských demokratov. Masové deportácie, o ktorých sa tam hovorilo, by sa mali podľa predstáv účastníkov týkať 'nedostatočne prispôsobených' migrantov vrátane tých, ktorí sú držiteľmi nemeckých pasov.