Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecký minister navrhuje štátnu prémiu na nákup elektroáut

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a Sigmar Gabriel Foto: TASR/AP

Zároveň poznamenal, že bez podpory odbytu vláda nesplní svoj zámer, aby bolo v krajine v roku 2020 na cestách milión e-áut.

Berlín (16. januára ) TASR - Nemecký spolkový minister hospodárstva Sigmar Gabriel chce 2 miliardami eur podporiť predaj elektrovozidiel v krajine. Informuje o tom na svojej stránke nemecká spravodajská televízna stanica N24.

Minister sa domnieva, že by to elektromobilite mohlo výrazne pomôcť. Nástup e-áut na cesty krajiny brzdí veľa problémov. Situáciu by nemala radikálne zmeniť ani štátna prémia 5000 eur, ktorou chce minister zvýšiť záujem o elektroautá vo verejnosti.

Sociálnodemokratickému ministrovi hospodárstva totiž odporuje koaličný partner z kresťanskodemokratickej únie, spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt. V piatok (15. 1.) jeho hovorca v Berlíne uviedol, že finančná prémia na podporu odbytu elektromobilov nepatrí medzi návrhy ministerstva. K návrhu sa rezervované stavia aj spolkové ministerstvo financií.

Gabriel poznamenal, že bez podpory odbytu vláda nesplní svoj zámer, aby bolo v krajine v roku 2020 na cestách milión e-áut. Na adresu koaličných partnerov povedal, že sa potom musia vzdať stanoveného vládneho cieľa.

Mnoho expertov už teraz nepokladá vládny cieľ za dosiahnuteľný. Podľa nepotvrdených správ by sa v pondelok (18. 1.) mali zísť štátni tajomníci ministerstiev. Budú sa radiť o nástrojoch, ktorými by sa dala dosiahnuť podpora predaja elektroáut. Výsledky rokovania sa verejnosť dozvie vo februári.