Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

V Mníchove sa začal súd s obvinenými neonacistickými teroristami

Polícia zadržiava ženu, ktorá chcela vtrhnúť do súdnej siete, v ktorej sa začal proces s piatimi obvinenými z účasti na útokoch proti prisťahovalcom. Foto: TASR/AP

Obžaloba predvolala k výpovediam viac ako 600 svedkov, takže proces zrejme neskončí skôr než na budúci rok.

Mníchov 6. mája (TASR) - Súd s piatimi Nemcami obvinenými z účasti na neonacistických teroristických útokoch proti prisťahovalcom sa začal dnes v Mníchove, informovala agentúra DPA.

Hlavnou obžalovanou je 38-ročná Beate Zschäpeová. Prokuratúra ju obvinila zo spoluviny na rasovo motivovaných vraždách ôsmich Turkov a jedného Gréka, ako aj zo zabitia nemeckej policajtky. Zločiny sa mali odohrať medzi rokmi 2000-07. Obhajoba vznesené obvinenia popiera.

Zschäpeová okrem toho čelí obvineniam zo založenia teroristickej organizácie a účasti na najmenej dvoch bombových a podpaľačských útokoch a 15 bankových lúpežiach, ktoré spáchali jej komplici Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt. Obaja spáchali samovraždu v roku 2011.

Spolu so Zschäpeovovu súdia aj štyroch mužov, obvinených z napomáhania samozvanému národno-socialistickému podsvetiu alebo zo spoluúčasti na vraždách prisťahovalcov. Medzi obžalovanými je aj Ralf Wohlleben, bývalý predstaviteľ ultrapravicovej Národnej demokratickej strany.

Obžaloba predvolala k výpovediam viac ako 600 svedkov, takže proces zrejme neskončí skôr než na budúci rok.

Prípad údajnej nacistickej teroristickej skupiny podľa agentúry AP vyvolal otázky ohľadne schopnosti nemeckých úradov zabrániť podobnými zločinom. Polícia spočiatku odmietala podozrenia, že by zločiny mohla mať na svedomí krajná pravica.