Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko nezruší protiteroristické zákony z obdobia po útokoch na USA

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa DPA je ich platnosť teraz predĺžená do januára 2021.

Berlín 27. novembra (TASR) - Nemecké bezpečnostné orgány budú môcť v rámci boja proti terorizmu naďalej využívať súbor viacerých zákonov, ktorých platnosť mala vypršať začiatkom budúceho roka. Členovia nemeckej Spolkovej rady (Bundesrat), ktorí zastupujú jednotlivé spolkové krajiny, na dnešnom zasadnutí nevzniesli proti predĺženiu ich platnosti nijaké námietky, informuje agentúra DPA.

Predmetné protiteroristické zákony boli v Nemecku prijaté po útokoch na Spojené štáty z 11. septembra 2001 a bezpečnostným orgánom umožňujú získavať informácie o podozrivých osobách od bánk, leteckých dopravcov alebo telekomunikačných podnikov. Podľa DPA je ich platnosť teraz predĺžená do januára 2021.

Nemecká vnútorná spravodajská služba môže na základe platnej legislatívy napríklad požadovať od leteckých dopravcov, aby v určitých prípadoch poskytli meno, adresu a letové rezervácie niektorého zo svojich zákazníkov. Peňažné ústavy zase v odôvodnených prípadoch musia informovať o účtoch a príslušných pohyboch.