Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dobrindt: Nemecká vládna koalícia možno vznikne až na budúci rok

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a jej stranícki kolegovia. Foto: TASR/AP

Šéf parlamentnej frakcie Kresťanskosociálnej únie A. Dobrindta povedal, že koaličná dohoda bude musieť byť ešte podrobnejšia ako tá minulá.

Berlín 10. októbra (TASR) - Nemecko bude možno musieť počkať až do budúceho roka, kým sa vytvorí nová vláda. Uviedol to Alexander Dobrindt, šéf parlamentnej frakcie Kresťanskosociálnej únie (CSU) v spolkovom parlamente, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

CSU je spojenec Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa snaží spolu so Slobodnou demokratickou stranou (FDP) a zelenými vytvoriť vládnu koalíciu.

Podľa Dobrindta bude musieť byť koaličná dohoda ešte podrobnejšia ako tá, ktorá spájala veľkú koalíciu v predchádzajúcom parlamente.

Konzervatívni spojenci CDU-CSU odstránili v nedeľu jednu prekážku pre vytvorenie novej koalície, keď po niekoľkoročných nezhodách dospeli k vzájomnej zhode ohľadne obmedzenia prisťahovalectva. Dobrindt však uviedol pre televíziu Reuters, že zaistenie trojčlennej aliancie bude ťažké.

"Keďže vieme, že bodov, ktoré nás rozdeľujú, je viac, ako tých spoločných, dá sa pochybovať o tom, či bude koaličná dohoda možná v tomto roku," uviedol Dobrindt. "Je predstaviteľné, že to v decembri neukončíme a záverečné rozhovory - ak nejaké budú - sa možno uskutočnia iba na budúci rok," dodal.

Takéto spojenectvo známe pod názvom "jamajská koalícia", pretože ich tradičné farby - čierna (CDU/CSU), žltá (FDP) a zelená - sa zhodujú s farbami vlajky karibského štátu Jamajka, je pre Merkelovú jedinou realistickou možnosťou vytvorenia vlády, dodala agentúra Reuters.