Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia poprela správu o 11. obeti železničného nešťastia v Bavorsku

Na leteckej snímke záchranné zložky pracujú na mieste zrážky dvoch vlakov v nemeckom Bad Aiblingu. Foto: TASR/AP

Konečná bilancia kolízie je teda desať mŕtvych a 81 zranených.

Bad Aibling 10. februára (TASR) - Nemecká polícia dnes oznámila, že ukončila pátranie po obetiach utorkovej čelnej zrážky vlakov v Bavorsku. Súčasne poprela predchádzajúcu správu o nájdení telesných pozostatkov 11. obete.

Konečná bilancia kolízie je teda desať mŕtvych a 81 zranených, uviedol hovorca bavorskej polície Andreas Guske, ktorého citovala agentúra DPA.

Hovorca tak uviedol na pravú mieru predchádzajúce vyhlásenie polície, ktoré hovorilo o nájdení tela 11. obete. Súčasne vyjadril nádej, že už nezomrie nikto z 81 zranených, z ktorých je 18 vo vážnom stave.

K zrážke dvoch prímestských osobných vlakov Meridian, v ktorých sa dovedna viezlo 150 ľudí, došlo v utorok ráno na jednokoľajovej trati pri bavorskom meste Bad Aibling, ležiacom približne 40 kilometrov juhovýchodne od Mníchova.

Prvé výsledky vyšetrovania naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora, ale nie je vylúčené ani zlyhanie techniky. Vyšetrovatelia v tejto súvislosti preverujú fungovanie automatického brzdného systému, ktorý má zabrániť zrážkam vlakov. Skúmajú tiež údaje z dvoch čiernych skriniek nájdených na mieste nešťastia. Tretiu sa podľa dostupných informácií zatiaľ nepodarilo nájsť.

Zrážka sa stala v zákrute na úseku trate vedúcom lesom, takže rušňovodiči nemohli včas zareagovať. Išlo o najtragickejšie železničné nešťastie v Bavorsku za uplynulých viac ako 40 rokov.