Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko tento rok očakáva menej ako 200.000 nových migrantov

Migranti - ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zníženie počtu migrantov je pravdepodobne spôsobené uzavretím takzvanej balkánskej cesty pre žiadateľov o azyl z východu, ako aj migračnou dohodou Európskej únie s Tureckom.

Berlín 17. decembra (TASR) - Nemecko očakáva, že tento rok príde do krajiny menej ako 200.000 nových migrantov, informovala v nedeľu agentúra DPA, citujúc vyjadrenia nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera pre nedeľník Bild am Sonntag.

"Na konci novembra sme boli zhruba na čísle 173.000 a počítam, že za celý rok to bude menej ako 200.000 migrantov," uviedol de Maiziere. Ich počet v roku 2016 bol okolo 280.000, zatiaľ čo rok predtým to bolo 890.000, keď sa do krajiny valili najmä do žiadatelia o azyl zo Sýrie a Afganistanu.

Zníženie počtu migrantov je pravdepodobne spôsobené uzavretím takzvanej balkánskej cesty pre žiadateľov o azyl z východu, ako aj migračnou dohodou Európskej únie s Tureckom. Navyše sa zintenzívnili snahy pobrežnej stráže zastaviť prisťahovalcov prichádzajúcich do Európy na člnoch zo severnej Afriky.

Nemecké orgány nedávno zaviedli nové finančné stimuly v snahe motivovať žiadateľov o azyl, aby sa vrátili do svojej vlasti. Peniaze môžu použiť na nájomné alebo stavebné náklady, alebo dokonca na nákup domácich potrieb. De Maiziere však uviedol, že od začiatku decembra prijali len 200 takýchto žiadostí, najmä od ľudí z Ruska, Iraku a Afganistanu. Opatrenie bude v platnosti do konca februára.

"Náklady na tento krok sú oveľa nižšie v porovnaní s dlhodobou starostlivosťou o týchto ľudí v Nemecku," povedal minister.