Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko od 1. apríla navrhuje legalizáciu marihuany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckého ministra zdravotníctva bude zákon nástrojom boja proti čiernemu trhu.

Berlín 2. februára (TASR) – Nemecko plánuje zlegalizovať užívanie marihuany, pričom nový zákon má nadobudnúť účinnosť 1. apríla. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Nemecký spolkový snem (Bundestag) má návrh zákona formálne schváliť na rokovaní od 19. do 23. februára. Následne ho má 22. marca schváliť aj Spolková rada (Bundesrat), ktorú tvoria zástupcovia 16 spolkových krajín. Ani v jednom prípade sa však neočakávajú komplikácie pri schvaľovaní.

"Regulácia je skutočným míľnikom moderného prístupu k drogám, ktorá posilňuje prevenciu a ochranu zdravia, detí a mladých," vyhlásili vo štvrtok večer po poslednom kole diskusie vo vládnej koalícii Dagmar Schmidtová za sociálnodemokratickú stranu (SPD), Maria Klein-Schmeinková za Zelených a Konstantin Kuhle z liberálnej FDP.

Navrhovaná dekriminalizácia marihuany umožní plnoletým osobám pestovanie a vlastníctvo malého množstva marihuany pre vlastnú potrebu. Od 1. júna bude tiež možné zakladať spolky na spoločné pestovanie marihuany.

Podľa nemeckého ministra zdravotníctva bude zákon nástrojom boja proti čiernemu trhu, ktorý má obmedziť drogovú trestnú činnosť, výrazne znížiť distribúciu nekvalitných alebo jedovatých látok a znížiť aj počet užívateľov drog.

O návrhu nového zákona sa zdĺhavo rokovalo v Bundestagu už v novembri, pričom samotná koalícia diskutovala o spôsobe ochrany mladých ľudí. Podoba zákona sa však veľmi nezmenila okrem toho, že jeho účinnosť sa má v budúcnosti preskúmať v niekoľkých etapách.