Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Nemecko odškodnilo pozostalých po obetiach februárového útoku v Hanau

Na archívnej snímke projektil leží na zemi po streľbe v nemeckom Hanau 20. februára 2020. Foto: TASR/AP

Peniaze na odškodné pochádzali z fondu nemeckého ministerstva spravodlivosti určeného pre obete extrémistického násilia.

Berlín 17. mája (TASR) - Sumou viac než jeden milión eur boli odškodnení pozostalí po obetiach februárového útoku v nemeckom meste Hanau, pri ktorom pravdepodobne rasizmom motivovaný útočník zastrelil deväť ľudí zahraničného pôvodu. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Peniaze na odškodné pochádzali z fondu nemeckého ministerstva spravodlivosti určeného pre obete extrémistického násilia. Vyhlásila to Silke Hoffmannová-Baerová, predstaviteľka mesta poverená pomocou obetiam. Finančné prostriedky boli podľa jej slov pozostalým poskytnuté v krátkom čase.

Ako uviedla agentúra, manželia a manželky obetí môžu spolu aj s ich deťmi a rodičmi požiadať o odškodné vo výške 30.000 eur. Súrodenci majú nárok na 15.000 eur.

Tobias R., 43-ročný Nemec, útočil 19. februára v baroch v meste Hanau v spolkovej krajine Hesensko, kde zastrelil deväť ľudí s cudzokrajnými koreňmi. Neskôr ho našli mŕtveho vo vlastnom byte spolu s ďalšou usmrtenou osobou, ktorou bola jeho 72-ročná matka. Podľa doterajších zistení mal útočník rasistické zmýšľanie a trpel tiež duševným ochorením.

Nemecký týždenník Der Spiegel v tejto súvislosti nedávno napísal, že na základe názoru odborníkov bludné predstavy Tobiasa R. poukazovali na paranoidnú schizofréniu. Z toho dôvodu sa v roku 2002 aj krátko liečil, dôkazy o ďalšej liečbe sa však nenašli.