Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Okolnosti útoku plynom naznačujú zodpovednosť Asadovho režimu

Sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v meste Dúmá vo východnej Ghúte blízko Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí.

Berlín 9. apríla (TASR) - Nemecko odsúdilo v pondelok použitie chemických zbraní v meste Dúmá v západnej Sýrii. Dodalo, že okolnosti poukazujú na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho zodpovednosť za tento útok, informovala agentúra Reuters.

"Vláda odsudzuje toto nové použitie jedovatého plynu najdôraznejšou formou," uviedol na tlačovej besede hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert s tým, že aktivity Asadovho režimu sú "ohavné".

"Tí, ktorí sú zodpovední za používanie jedovatého plynu, musia byť postavení pred spravodlivosť," dodal. "V súvislosti s použitím jedovatého plynu okolnosti naznačujú zodpovednosť Asadovho režimu."

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v meste Dúmá vo východnej Ghúte blízko Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Európska únia v nedeľu deklarovala, že dôkazy nasvedčujú tomu, že sýrska armáda pri útoku v meste Dúmá použila chemické zbrane.