Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Parlamentnej frakcii SPD v Bundestagu bude šéfovať Andrea Nahlesová

Andrea Nahlesová. Foto: TASR/AP

Rozhodlo sa o tom na dnešnom ustanovujúcom zasadaní klubu sociálnych demokratov.

Berlín 27. septembra (TASR) - Parlamentnú frakciu Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) povedie v novozvolenom nemeckom parlamente prvýkrát žena - doterajšia spolková ministerka práce v kabinete kancelárky Angely Merkelovej Andrea Nahlesová (47).

Rozhodlo sa o tom na dnešnom ustanovujúcom zasadaní klubu sociálnych demokratov. Nahlesovú, ktorá na čele frakcie nahradí Thomasa Oppermanna, na ňom podporilo 137 zo 152 hlasujúcich zákonodarcov SPD, 14 prítomných bolo proti, jeden sa hlasovania zdržal, informovali nemecké médiá s odvolaním sa na stranícke zdroje.

Nahlesová po zvolení poďakovala za dôveru a zdôraznila, že SPD si najskôr vezme istý čas, aby spracovala nedeľňajší volebný debakel. Potom sa však chce vydať cestou intenzívnej a vášnivej opozičnej politiky. "Nejdeme do opozície, aby sme v opozícii zostali," podčiarkla.

Nová šéfka frakcie SPD v Spolkovom sneme (Bundestag), ktorá sa hlási k ľavicovému krídlu strany, prevzala vedenie klubu sociálnych demokratov na návrh šéfa strany Martina Schulza. Po zvolení sa vzdá pôsobenia vo vládnej funkcii. Až do nástupu novej spolkovej vlády by jej rezort mala dočasne riadiť spolková ministerka rodiny Katarina Barleyová.