Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko plánuje schváliť legalizáciu konopy na rekreačné účely

Ilustračné foto Foto: TASR/Polícia

Zatiaľ však nie je isté, či sa tento plán schválený kabinetom aj uskutoční, keďže vláda si chce byť istá, že legalizácia konopy je v súlade s právnymi predpismi Európskej únie.

Berlín 26. októbra (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach v stredu oznámil, že v spolkovej republike plánuje zlegalizovať držbu konopy do 30 gramov a takisto povoliť jej predaj dospelým na rekreačné účely. TASR správu prevzala z agentúry AFP a AP.

Zatiaľ však nie je isté, či sa tento plán schválený kabinetom aj uskutoční, keďže vláda si chce byť istá, že legalizácia konopy je v súlade s právnymi predpismi Európskej únie.

Lauterbachov plán navrhuje povoliť predaj konopy dospelým osobám na predajných miestach s osobitnou licenciou. Nemecko tak chce bojovať proti nelegálnej distribúcii tejto omamnej látky na čiernom trhu, pričom vláda chce tento trh prísne regulovať.

Legalizácia predaja konopy je súčasťou série reforiem spísaných vo vlaňajšej koaličnej dohode troch strán, ktoré sú vo vláde nemeckého kancelára Olafa Scholza. Tento krok by podľa vlády zaistil kontrolu kvality konopy a chránil i mladých ľudí.

Spoločenské dôsledky tejto reformy majú byť podľa vlády posúdené o štyri roky.

Medzi ďalšie reformy v koaličnej dohode patrí aj zrušenie zákazu reklamy lekárov a obmedzení v súvislosti s dvojitým občianstvom, uľahčenie získania nemeckého občianstva a zníženie minimálneho veku pre voličov v štátnych a európskych voľbách z 18 rokov na 16.

Vláda taktiež plánuje zrušiť 40 rokov staré nariadenie, podľa ktorého musia osoby, ktoré majú záujem o zmenu pohlavia, pred týmto úkonom podstúpiť psychologické vyšetrenie a získať schválenie súdu.