Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Politik AfD Höcke za použitie nacistického sloganu dostane asi pokutu

Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Prokuratúra Höckeho obviňuje z použitia sloganu nacistických polovojenských oddielov Sturmabteilung (SA) počas príhovoru v roku 2021.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 23. apríla (TASR) - Súd poprednému predstaviteľovi krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

Neočakáva sa, že by súd Höckemu udelil trest odňatia slobody alebo mu zakázal vykonávať verejnú funkciu, uviedla Kesslerová-Jenschová.

Prokuratúra Höckeho obviňuje z použitia sloganu nacistických polovojenských oddielov Sturmabteilung (SA) počas príhovoru v roku 2021. V prípade uznania viny za takýto čin hrozí pokuta alebo až trojročné väzenie. Ak by bol uznaný za vinného a súd by mu udelil najmenej šesťmesačný väzenský trest, mohol by mu súd tiež zakázať vykonávať verejnú funkciu, píše DPA.

Höcke v utorok na pojednávaní odmietol svoju vinu a povedal, že to, že je bývalým učiteľom dejepisu neznamená, že poznal predmetný nacistický slogan.

Obvinený politik priznáva, že počas príhovoru použil frázu "Všetko pre Nemecko!". Tvrdí však, že nevedel o kontexte tejto frázy a o tom, že ide o zakázaný slogan. Vo svojom prejave sa Höcke na súde označil za občana dodržujúceho zákony.

Höcke je hlavným kandidátom AfD v krajských voľbách v Durínsku, ktoré sa tam uskutočnia 1. septembra. Durínsko je jednou z troch spolkových krajín vo východnej časti Nemecka, kde sa AfP darí v prieskumoch verejnej mienky, píše agentúra AFP. Táto strana vystupujúca proti migrácii je v Durínsku klasifikovaná ako extrémistická organizácia.