Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Politik sa za klik pre AfD musí vzdať kresla ministra spravodlivosti

Líderka pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryová. Foto: TASR/AP

Štátny zástupca v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko Sascha Ott sa musel zriecť kandidatúry na funkciu ministra spravodlivosti za krajinskú koalíciu CDU a Sociálnodemokratickej strany.

Berlín 22. októbra (TASR) - Nemecký prokurátor s ambíciou obsadiť jednu z pozícii vo vláde spolkovej krajiny na severovýchode Nemecka stratil túto možnosť po tom, ako dal "lajk" facebookovej stránke protiimigračne zameranej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). S odvolaním sa na vyjadrenie straníckeho kolegu z Kredsťanskodemokratickej únie (CDU) to dnes napísala agentúr DPA.

Štátny zástupca v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko Sascha Ott sa musel zriecť kandidatúry na funkciu ministra spravodlivosti za krajinskú koalíciu CDU a Sociálnodemokratickej strany (SPD), potvrdil minister hospodárstva Harry Glawe.

Kreslo ministra spravodlivosti by mala obsadiť Katy Hofmeisterová, povedal Glawe na straníckej konferencii vo Wittenbergu.

AfD zaznamenala podľa agentúry DPA v septembri dva výrazné úspechy, keď sa na prvý pokus dostala do parlamentov spolkových krajín Meklenbursko-Predpomoransko a Berlín. Svoju kampaň založila na kritike utečeneckej politiky Merkelovej vlády. Celkovo je AfD zastúpená už v desiatich zo 16 krajinských parlamentov.

AfD vznikla v roku 2013. Spočiatku pôsobila len na území bývalej Nemeckej demokratickej republiky a jej zameranie bolo protieurópske.