Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spor medzi nemeckými stranami CDU a CSU pokračuje: Dôvodom sú utečenci

Predseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Stanovenie hornej hranice pre utečencov líderka CDU, nemecká kancelárka Angela Merkelová, v nedeľu striktne odmietla slovami, že ju nikdy nebude akceptovať.

Mníchov 17. júla (TASR) - Predsedníctvo Kresťanskosociálnej únie (CSU) schválilo dnes v Mníchove tzv. Bavorský plán, v ktorom naďalej požaduje stanovenie hornej hranice pre počet prijatých utečencov na maximálne 200.000 ročne. Bavorská sesterská strana Kresťanskodemokratickej únie (CDU) umiestnila túto požiadavku vo vlastnom Bavorskom pláne namiesto spoločného volebného programu oboch strán únie CDU/CSU.

Bavorský rozhlas (BR) charakterizuje dnes schválený dokument ako prejav diplomacie, pretože v mnohom je identický so spomínaným spoločným volebným programom. Obsahuje i niektoré ďalšie sľuby navyše, napríklad materské dôchodky a celoštátne referendá, avšak starostlivo sa pokúša vyhnúť trecím plochám s partnermi z CDU.

Stanovenie hornej hranice pre utečencov líderka CDU, nemecká kancelárka Angela Merkelová, v nedeľu striktne odmietla slovami: "Nikdy ju neakceptujem. So znížením počtu utečencov, usmerňovaním vývoja a bojom proti príčinám exodu možno čosi dosiahnuť aj bez takejto hornej hranice". Uviedla to v rozhovore pre prvý program verejnoprávnej televízie ARD.

Predseda CSU, bavorský krajinský premiér Horst Seehofer, v minulosti dokonca podmieňoval stanovením hornej hranice pre utečencov podpísanie koaličnej zmluvy.

CDU a CSU sú dve rôzne politické strany. Preto doposiaľ v každom vládnom programe jestvoval aj bavorský plán, teda samostatný program, v ktorom sa niekoľko bodov líšilo od postoja CDU.