Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Nemecku prehľadali byty klerikov podozrivých zo špionáže pre Turecko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia spolkovej prokuratúry bolo cieľom týchto zásahov v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko zhromaždenie dôkazov a nebol pri nich nikto zadržaný.

Düsseldorf 15. februára (TASR) - Nemecké orgány vykonali dnes ráno domové prehliadky v súvislosti s podozreniami zo špionáže v prospech tureckej vlády, ktorá je pripisovaná štyrom moslimským duchovným. Podľa vyhlásenia spolkovej prokuratúry bolo cieľom týchto zásahov v spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko zhromaždenie dôkazov a nebol pri nich nikto zadržaný.

Tureckí imámovia, pôsobiaci v Nemecku v rámci náboženskej organizácie DITIB, mali údajne nahlasovať tureckému úradu pre náboženské záležitosti (Diyanet) osoby žijúce na nemeckom území, ktoré sympatizujú s hnutím exilového kazateľa Fethullaha Gülena. Ten podľa Ankary nesie zodpovednosť za vlaňajší neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku.

Prokuratúra odmietla zverejniť podrobnosti o danom prípade, poslanec rakúskeho parlamentu Peter Pilz však tento týždeň hovoril o náznakoch, že zahraničné zastupiteľstvá Turecka zhromažďujú informácie o zoskupeniach spriaznených s Gülenom. Agentúra DPA uviedla, že imámovia v Nemecku údajne odovzdávali informácie tureckému konzulátu v Kolíne nad Rýnom.