Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

FOTO: Nemecko má nového prezidenta, je ním Frank-Walter Steinmeier

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a Joachim Gauck (vľavo) gratulujú novozvolenému nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeirovi po tom, čo ho zvolilo za prezidenta Spolkového zhromaždenie (Bundesversammlung) 12. februára 2017 v Berlíne. Frank-Walter Steinmeier sa dnes stal 12. prezidentom Nemeckej spolkovej republiky od druhej svetovej vojny. Foto: TASR AP

Sociálny demokrat F.W. Steinmeier vystrieda vo funkcii 77-ročného prezidenta Joachima Gaucka.

Berlín 12. februára (TASR) - Frank-Walter Steinmeier sa dnes stal 12. prezidentom Nemeckej spolkovej republiky od druhej svetovej vojny.

Steinmeiera, dlhoročného ministra zahraničných vecí a rešpektovaného sociálneho demokrata, zvolilo na svojom zasadnutí v Berlíne na päťročné funkčné obdobie tzv. Spolkové zhromaždenie (Bundesversammlung).

Steinmeier bol zvolený po tom, ako bez problémov získal v tajnom hlasovaní 931 z 1239 platných odovzdaných hlasov.

Novozvolený nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (v strede) o ostatní delegáti spievajú národnú hymnu po voľbe novej hlavy štátu v Berlíne, 12.2.2017.
Foto: TASR AP

Šesťdesiatjedenročný diplomat Steinmeier vystrieda vo funkcii 77-ročného Joachima Gaucka, bývalého pastora a východonemeckého prodemokratického aktivistu, ktorý vlani oznámil, že sa vzhľadom na svoj vek nebude uchádzať o ďalší mandát.

Gauckov mandát sa končí 18. marca.

Prezidenta v Nemecku volí osobitný orgán, Spolkové zhromaždenie, ktoré je zložené zo 630 poslancov dolnej komory parlamentu (Bundestagu) a rovnakého počtu zástupcov 16 spolkových krajín Nemecka.

Steinmeier mal v prezidentských voľbách podporu veľkej koalície kancelárky Angely Merkelovej.

Na archívnej snímke odchádzajúci nemecký prezident Joachim Gauck.
Foto: TASR/AP


Som pripravený rokovať s Trumpom

Dezignovaný nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dnes po svojom zvolení do funkcie povedal, že je otvorený rokovaniu s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého v minulosti označil za "kazateľa nenávisti".


"Samozrejme musíte akceptovať možnosti na rozhovory, keď sa vyskytnú. Preto sa musíme pozrieť na to, ako sa budeme správať k americkému prezidentovi," povedal Steinmeier podľa tlačovej agentúry DPA vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej televízie ARD.

Budúci nemecký prezident, ktorý v druhej polovici marca vystrieda vo funkcii Joachima Gaucka, vo svojom akceptačnom príhovore povedal: "Žijeme v nepokojných časoch: ľudia sú neistí."

Nemci si sa podľa neho mali pýšiť tým, že sa stali "kotvou nádeje pre mnohých vo svete."

"Buďme teda statoční. Na každý pád, budúcnosti sa neobávam."

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že Steinmeier bude vynikajúci prezident. "Verím, že prevedie dobre našu krajinu cez tieto zložité časy."