Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

A. Merkelová: Kvôli útokom sú ľudia čoraz ústráchanejší

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová informuje médiá po zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu 23. júla 2016 v Berlíne. Foto: TASR AP

Vrahom deviatich ľudí v piatok v Mníchove bol mladík s nemecko-iránskym občianstvom. Kancelárka A. Merkelová povedala, bezpečnostné zložky ochránia ľudí a slobodu v Nemecku. Správu aktualizujeme.

Berlín 23. júla (TASR) - Nemecko smúti za obeťami piatkovej streľby v Mníchove a s ich rodinami a priateľmi "zdieľa bolesť". Uviedla to dnes po zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu nemecká kancelárka Angela Merkelová, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa dnes prvýkrát verejne vyjadrila k streľbe, pri ktorej v piatok v Mníchove zahynulo desať ľudí vrátane 18-ročného útočníka - Nemeca iránskeho pôvodu. Ďalších 27 ľudí utrpelo zranenia.

Merkelová podľa agentúry AP ďalej povedala, že nemecké bezpečnostné zložky "urobia všetko, čo bude v ich silách, aby ochránili bezpečnosť a slobodu všetkých ľudí v Nemecku", kde došlo v priebehu jedného týždňa už k dvom smrtiacim útokom.

Na adresu pondelňajšieho útoku v regionálnom vlaku a piatkovej streľby v Mníchove, Merkelová uviedla, že oba incidenty sa odohrali na miestach, na ktorých "mohol byť ktokoľvek z nás". Ľudia sú podľa jej slov v kombinácii s minulotýždňovým útokom vo francúzskom meste Nice čoraz ustráchanejší.

"Takýto večer a takúto noc je ťažké zniesť... a ešte ťažšie je to znášať, keďže sme v priebehu pár dní zažili toľko hrozných správ," dodala kancelárka.

Otec jednej z obetí streľby pred nákupným centrom Olympia sedí pred autobusovou zastávkou a rozpráva sa s policajtkou, 23.7.2016.
Foto: TASR AP
Mníchov 23. júla (TASR) - Nemecká polícia sa domnieva, že útočník, ktorý v piatok zastrelil v Mníchove desať ľudí vrátane seba, bol inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

Maizier: Útočník nemal policajný záznam

Podľa slov nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maiziera nič nenasvedčuje tomu, že by bol útočník z Mníchova "napojený na medzinárodný terorizmus". De Maiziere sa takto vyjadril po dnešnom zasadnutí spolkového bezpečnostného kabinetu, citovala ho agentúra AP.

Minister podľa vlastných slov hovoril s najvyššími nemeckými bezpečnostnými predstaviteľmi a zistil, že útočník nemal nijaký policajný záznam a nevedeli o ňom ani tajné služby. Dodal, že rodičia 18-ročného páchateľa s iránskym pôvodom prišli do Nemecka niekedy koncom 90. rokov ako žiadatelia o azyl.


Policajný prezident Andrä: Nenašli sa dôkazy o kontaktoch na Islamský štát

"Breivik tu mohol zohrať úlohu," povedal na dnešnej tlačovej konferencii mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. "Je zrejmé, že to zohralo určitú úlohu," dodal podľa agentúry AP policajný šéf.

Anders Breivik
Foto: TASR/AP


Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia - kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou - prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia.

Policajti tiež uvádzajú, že útočník, 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu, bol pravdepodobne duševne chorý a v ruksaku mal až 300 nábojov. V mladíkovom byte sa však nenašli dôkazy o jeho prípadných kontaktoch na organizáciu Islamský štát, zdôraznil na tlačovej besede policajný prezident Andrä.


Mníchovský šéf polície Hubertus Andrä
Foto: TASR AP


Andrä na dnešnej tlačovej konferencii takisto konštatoval, že ani zločin, ani jeho páchateľ nemajú absolútne nič spoločné s utečeneckou problematikou.

Primátor Mníchova Dieter Reiter vyhlásil na dnes za obete streľby v bavorskej metropole štátny smútok. Mesto je podľa neho "týmto príšerným činom šokované a zdesené". Reiter konštatoval, že dnešný deň bude dňom smútku, a nie dňom osláv, a preto sa rušia všetky verejné oslavy a slávnosti, ktoré sa tento víkend mali v bavorskej metropole konať.









Nemeckí športovci smútia

"Smútok, súcit a zmätok. Naše myšlienky sú pri obetiach," píše sa na twitterovom konte futbalového majstra Nemecka Bayernu Mníchov. "Som veľmi smutný, nerozumiem tomu. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť rodinám obetí," vyjadril sa nový tréner Bayernu Carlo Ancelotti. "Som veľmi smutný. Takéto veci musia skončiť," napísal španielsky hráč Bayernu Javi Martinez. "Modlite sa za Mníchov," znela krátka výzva futbalového majstra sveta Jérome Boatenga.

Nemecký futbalista Jerome Boateng
Foto: TASR/AP

Tenistka Sabine Lisická
Foto: TASR/AP


"Som v šoku a nemôžem tomu uveriť," ozvala sa z USA tenistka Sabine Lisická. "Som veľmi smutný. Moje myšlienky sú teraz v Nemecku," napísal nemecký cyklista Tony Martin z Tour de France.

V Bavorsku sú vlajky na pol žrde

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer nariadil dnes spustiť vlajky na všetkých štátnych budovách na pol žrde, aby vyjadrovali smútok za obeťami piatkového útoku v Mníchove. O rovnaké gesto požiadal ministerský predseda aj jednotlivé obce a okresy v Bavorsku, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorkyne bavorskej vlády.

Seehofer v súvislosti s týmto útokom zvolal na dnes mimoriadne zasadnutie svojej vlády, zatiaľ čo v Berlíne má rokovať bezpečnostný kabinet na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Počas teroristického poplachu uviazli v centre Mníchova mnohí obyvatelia a návštevníci, ktorí sa nemohli dostať ani domov, ani do hotelov. Možnosť núdzovo prenocovať im ponúkali rôzne podniky a inštitúcie, ako je štátny železničný dopravca Deutsche Bahn, ale aj bavorský parlament či viaceré mešity.


Obeťami streľby nie sú občania SR


Medzi obeťami piatkovej streľby v Mníchove nie sú slovenskí občania. Na základe informácií nemeckej polície to pre TASR potvrdil dnes hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Stano.

Hovorca Peter Stano
Foto: TASR/Miroslav Košírer



Medzi zranenými sú aj deti

Šéf bavorského policajného prezídia Hubertus Andrä uviedol, že pri útoku v areáli nákupného centra Olympia mníchovskej štvrti Moosach zahynuli aj mladistvé osoby, zatiaľ čo medzi zranenými je viacero detí. Policajný hovorca Marcus da Gloria Martins predtým zverejnil informáciu, podľa ktorej záchranná služba narátala až 21 ľudí so zraneniami rôzneho rozsahu.




Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Podľa Andräho polícia nepozná jeho motív a prípad vyšetruje zatiaľ iba ako "streľbu". Nedokáže preto odpovedať na otázku, či mohlo ísť o terorizmus alebo konanie v amoku.

Video
Foto: Facebook CNN


Pozrite si video CNN

Irán: Je to hanba modernej doby

Za "hanbu modernej doby" označil dnes Teherán piatkový útok v obchodnom stredisku v Mníchove, ktorého aktérom bol mladý Nemec iránskeho pôvodu. O osobe strelca sa však iránske oficiálne miesta priamo nezmienili, píše agentúra DPA.

Irán
Foto: wikipedia.org


"Smútime s nemeckým ľudom i vládou a udalosti v Mníchove odsudzujeme," citovala tlačová agentúra ISNA hovorcu iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahráma Ghasemího.

Nemecký denník Bild medzitým napísal, že polícia dnes ráno prehľadala byt v mníchovskej štvrti Maxvorstadt, kde 18-ročný atentátnik aj so svojimi rodičmi býval. Pri jeho útoku v nákupnom centre v mníchovskej mestskej časti Moosach zomrelo deväť ľudí - on sám je desiatym mŕtvym.

"Býval tu hneď vedľa mňa," citoval Bild jedného mladíkovho suseda. "Môj kamarát s ním chodil do školy a hovorí, že to bol celkom tichý chlapec - spoznal ho podľa videozáznamov z miesta činu."

Polícia však bezprostredne nepotvrdila, či jej dnešný ranný záťah v byte súvisel s osobou útočníka. Ten sa zastrelil krátko po streľbe, ktorú spustil v piatok večer v reštaurácii McDonalds.

Video Die Welt,
Foto: Facebook Die Welt


Pozrite si video Die Welt Die Welt