Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecko prijalo zákon, ktorí cudzincom uľahčí cestu k občianstvu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Udelenie občianstva bude možné už po piatich rokoch na rozdiel od doterajších ôsmich rokov.

Berlín 19. januára (TASR) - Nemecký parlament v piatok schválil zákon, ktorý uľahčí cudzincom získanie nemeckého štátneho občianstva. Takisto bude povoľovať aj dvojaké občianstvo. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Za návrh hlasovali poslanci koaličných strán –Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených. Proti boli opoziční kresťanskí demokrati z CDU/CSU a Alternatívy pre Nemecko (AfD).

Udelenie občianstva bude možné už po piatich rokoch na rozdiel od doterajších ôsmich rokov. V prípade splnenia špecifických podmienok – napríklad výnimočne dobré výsledky v škole alebo zásluhy v práci či v spoločnosti – bude udelenie v niektorých prípadoch možné už po troch rokoch.

Osoby, ktoré získajú nemecké občianstvo, sa nebudú musieť vzdať občianstva rodnej krajiny. To v súčasnosti platí pre obyvateľov krajín EÚ a Nemecka, ktorí chcú mať nemecké občianstvo, na osoby z iných krajín sa to však nevzťahuje.

Poslanec SPD Gülistan Yüksel uviedol, že nemecká spoločnosť potrebuje tých viac než desať miliónov osôb, ktoré v Nemecku trvalo žijú bez občianstva. "Viac než polovica z nich žije v Nemecku dlhšie než desať rokov. Prispievajú k nášmu blahobytu. Pracujú a platia dane," povedal.