Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko prijme migrantov z Talianska a Malty aj po koronakríze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Seehofera sa záväzky Nemecka budú vzťahovať aj na migrantov zachránených nemeckou záchrannou loďou Alan Kurdi a španielskou loďou Aita Mari.

Brusel 10. júna (TASR) - Nemecko bude aj po koronavírusovej pandémii pokračovať v prijímaní migrantov z Malty a Talianska, ktorých sa podarilo zachrániť v Stredozemnom mori. Povedal to v stredu nemecký minister vnútra Horst Seehofer.

"Budeme prijímať migrantov aj v takýchto prípadoch," cituje Seehofera agentúra DPA.

Skutočnosť, že došlo k pozastaveniu prijímania migrantov, je podľa neho dôsledkom koronavírusovej pandémie. Minister však nekonkretizoval, koľko migrantov by Nemecko mohlo z Malty a Talianska prijať.

Podľa Seehofera sa záväzky Nemecka budú vzťahovať aj na migrantov zachránených nemeckou záchrannou loďou Alan Kurdi a španielskou loďou Aita Mari. Obe lode začiatkom mája talianske orgány zadržali.

Vyhlásenie nemeckého ministra prišlo niekoľko dní po tom, ako Európska komisia uviedla, že Portugalsko, Francúzsko a Luxembursko prijmú časť z približne 425 migrantov, ktorí sa cez víkend vylodili na Malte.

Malta aj Taliansko upozornili, že počas pandémie už nemôžu prijímať ďalších migrantov a žiadajú väčšiu podporu ostatných krajín EÚ.