Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nemecko pripisuje vlaňajší kyberútok na SPD ruskej rozviedke

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samotná koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho istého roka stali terčom kybernetického útoku, pripomína DPA.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Adelaide 3. mája (TASR) - Nemecká spolková vláda pripisuje ruskej tajnej službe GRU zodpovednosť za kyberútok na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPS), ku ktorému došlo začiatkom minulého roka, uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok počas návštevy Austrálie. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Ruskí štátni hackeri napadli Nemecko v kybernetickom priestore," potvrdila Baerbocková v Adelaide a zároveň uviedla, že v tomto prípade budú vyvodené dôsledky.

Samotná koaličná SPD v júni 2023 oznámila, že mailové účty členov predstavenstva strany sa začiatkom toho istého roka stali terčom kybernetického útoku, pripomína DPA. Stalo sa to v dôsledku bezpečnostných nedostatkov softwérového koncernu Microsoft. "Nie je vylúčené, že došlo k úniku dát z jednotlivých mailových účtov," uviedla vtedy strana prostredníctvom svojej hovorkyne.

Baerbocková teraz potvrdila, že k týmto záverom viedlo vyšetrovanie nemeckej spolkovej vlády pod vedením rezortu diplomacie. "Tento útok z minulého roka môžeme teraz jednoznačne priradiť skupine APT28, ktorá bola vedená ruskou tajnou službou GRU," potvrdila Baerbocková, ktorá je zo strany Zelených. Zároveň dodala, že je to "totálne prijateľné a nezostane to bez dôsledkov", uzatvára DPA.